Υπόθεση Χρονόπουλου: Τρία χρόνια με αναστολή στους δύο αστυνομικούς για τα βασανιστήρια

Υπόθεση Χρονόπουλου: Τρία χρόνια με αναστολή στους δύο αστυνομικούς για τα βασανιστήρια
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στους δύο αστυνομικούς που ήταν υπεύθυνοι για την κράτηση του Χρήστου Χρονόπουλου το 2007.

Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση των βασανιστηρίων κατά του Χρήστου Χρονόπουλου.

Μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία 7 και πλέον μηνών, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο καταδικασθέντες αστυνομικούς κατά πλειοψηφία (4-3), ενώ χορήγησε τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους» υποστήριξε ο Θ. Μαντάς πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας:

«Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδινές ώρες στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, πλήρως λειτουργικός, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Εισήχθη στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά και τελικά η κακοποίηση προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Πράγματι συνεπεία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κράτησής του στο ΑΤ Καλλιθέας, που με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι του παθόντος και σε άλλα σημεία του σώματός του, στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα μία ανθρώπινη ζωή καταδικάζοντας ένα νέο άνθρωπο σε ισόβια παραλυσία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα