ΗRW για τον νεκρό μετανάστη στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα: Όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν

Διαβάζεται σε 3'
ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου)
ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου) (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

“Λεπτομερή, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα” για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου του μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα ζητά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Άμεση και ενδελεχή έρευνα” ζητά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για τον θάνατο του 37χρονου Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, του άνδρα από το Πακιστάν που πέθανε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε στους οικείους του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΗRW κάνει λόγο για “ανησυχητικές εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο” και “δείχνουν σοβαρά τραύματα στο σώματα του Ασίκ δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του”.

“Το 2012, το Human Rights Watch είχε καταγράψει καταγγελίες για αστυνομική κακομεταχείριση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ασίκ.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2023, «έλαβε εκ νέου πολλές αξιόπιστες και συνεπείς καταγγελίες για σκόπιμη φυσική κακομεταχείριση κρατουμένων αλλοδαπών από αστυνομικούς σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα [Ομόνοια και Κολωνός] στην Αθήνα».

Αυτές οι μαρτυρίες, σε συνδυασμό με την επανειλημμένη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση από την αστυνομία, καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης”, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη—ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών—να διεξαγάγουν μια λεπτομερή, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ασίκ, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες που τον περιέβαλαν. Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε παρατυπία πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξαρτήτως της θέσης ή του βαθμού τους.

Ο θάνατος του Ασίκ αποτελεί μία θλιβερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική “μηδενικής ανοχής” απέναντι στην αστυνομική βία. Η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, και να διασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, της μεταναστευτικής τους κατάστασης ή της εθνοτικής τους καταγωγής, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά”, καταλήγει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα