Ισόβια στον Κορκονέα
Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών επέβαλε το Μεικτό Δικαστήριο Άμφισσας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, χωρίς να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης για απλή συνέργεια
- 11 Οκτωβρίου 2010 13:07
Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Πρόκειται για πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή σε αστυνομικό.
Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο συγκατηγορούμενός του ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης.
Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα.
Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή και έτσι και ο δεύτερος ειδικός φρουρός θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
Ένταση μετά την ανακοίνωση των ποινών
Το αίτημα της υπεράσπισης Σαραλιώτη για αναστολή ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη Μεταξία Γεράκη, η γιαγιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ. Τσαλικιάν, να σηκωθεί δείχνοντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και να φωνάξει στους συγγενείς του Σαραλιώτη.
Ακολούθησε έντονος διάλογος.
“Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε” είπε η γιαγιά του Α. Γρηγορόπουλου
Μητέρα Σαραλιώτη: “Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου”.
Γιαγιά: “Βοήθησε, βοήθησε”.
Τη στιγμή εκείνη αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει προς τους συναδέλφους του της φρουράς, “βγάλτε την έξω”, εννοώντας την κα Τσαλικιάν.
Η εντολή αυτή του αστυνομικού προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: “Εσείς θα πάρετε το δίκιο; με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;”
Η γιαγιά, απευθυνόμενη προς τη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε, είπε: “Το δικό μας το παιδί, είναι στον ουρανό”.
Για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας, Βασιλική Βλάχου.
Χωρίς ελαφρυντικά
Νωρίτερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο.
Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.
Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος , ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Το δικαστήριο επίσης έκρινε ένοχο για συνέργεια τον Βασίλη Σαραλιώτη με πλειοψηφία 6 προς 1. Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε την γνώμη ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Μετά από σύσκεψη, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά ούτε στο Βασίλη Σαραλιώτη. Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 4 προς 3, απέρριψε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναγνώριση ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου, ενώ ομόφωνα αρνήθηκε να του αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.