Ισραήλ και S – 300

Ισραήλ και S – 300

Την καταγγελία βουλευτών του ΚΚΕ ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει για ασκήσεις στο Ισραήλ συστοιχία πυραύλων S - 300 που βρίσκονται στην Κρήτη, διέψευσε ο Ε.Βενιζέλος. Έκανε λόγο για αναβαθμισμένη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τα σενάρια περί παραχώρησης των πυραύλων S-300 στο Ισραήλ για ειδικά γυμνάσια στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας.

Σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών του ΚΚΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου ζητήθηκε  από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει στο Ισραήλ τους ρωσικούς πύραυλους  -που μετά την Κύπρο κατέληξαν στην Κρήτη- για στρατιωτική άσκηση προκειμένου να εξοικειωθούν οι Ισραηλινοί πιλότοι και να αναπτύξουν τρόπους εξουδετέρωσής τους.

Μάλιστα ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Θ.Παφίλης επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα αποδεχθεί τέτοιο αίτημα θα θεωρηθεί συμμέτοχος σε ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράν.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Άμυνας κλείνει το θέμα σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει παρόμοιος σχεδιασμός.

Μία συμμαχία γεννιέται

Το σίγουρο είναι πως Αθήνα και Τελ Αβίβ βρίσκονται στην αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας όπως έχει διαφανεί και από την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών είναι όλο και πιο συχνές ενώ η επόμενη άσκηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Ο κ.Βενιζέλος μάλιστα, ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες, δεν έκρυψε το βάθος και τις προοπτικές της ελληνοισραηλινής συνεργασίας. Έχει ενδιαφέρον η απάντησή του σε σχετική ερώτηση:

“Το Ισραήλ είναι ένα αξιόμαχο πολεμικό κράτος με τεράστια εμπειρία στα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας, εξοπλισμών, αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται.

Υπάρχουν περιθώρια διεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές, ιδίως όταν κινούμαστε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φάνηκε και στην τελευταία κοινή αεροπορική άσκηση που διακόπηκε θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο.

Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης αυτής περιοχής” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα