Καιρός: Πώς θα κυλήσει ο υπόλοιπος Αύγουστος – Τι θερμοκρασίες αναμένονται

Καιρός: Πώς θα κυλήσει ο υπόλοιπος Αύγουστος – Τι θερμοκρασίες αναμένονται
Eurokinissi

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ανάλυση από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε δώσει την προοπτική του καιρού μέχρι τα μέσα του μήνα, η οποία επαληθεύτηκε , με το μελτέμι να κρατά τα σκήπτρα στη διαμόρφωση των θερμοκρασιών οι οποίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα κανονικά για την εποχή.

Η ίδια περίπου κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με το μελτέμι να διατηρεί τη σχετική δροσιά στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής νησιωτικής χώρας , με βάση τα δεδομένα του κλιματικού μοντέλου του ECMWF της υπηρεσίας EFFIS του Copernicus για το χρονικό διάστημα 14-20 Αυγούστου 2023, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω χάρτη. Στα υπόλοιπα τμήματα η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε τιμές λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές.

Σε ανάλογα συμπεράσματα μας οδηγούν τα τοπικά μετεωγράμματα καθώς και το ατμοσφαιρικό μοντέλο με βάση τα δεδομένα του μοντέλου GFS το οποίο μας δίνει τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa από τις κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή οι οποίες δεν είναι σημαντικές στη περιοχή μας .

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες που ακολουθούν στο κλιματικό μοντέλο που διαθέτει η υπηρεσία EFFIS του Copernicus, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τον αρχικό χάρτη προβλέψεων, όπου στη Κεντρική Ευρώπη εμμένουν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες .

Στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα από 20 έως και 27 Αυγούστου 2023 η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε γενικές γραμμές λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα εξασθενήσουν λίγο τα μελτέμια στα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του μήνα.

Στη δεύτερη εβδομάδα και για το χρονικό διάστημα 28 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου 2023 το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι στη Κεντρική Ευρώπη υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στη χώρα μας θα συνεχίσουν να κυμαίνονται κοντά στα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα προς τα τέλη Αυγούστου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης φαίνεται να αλλάζει και τα πρώτα στοιχεία μας δίνουν αυξημένες τις βροχοπτώσεις σε πάρα πολλές περιοχές.

Από τις διελεύσεις αυτών των συστημάτων φαίνεται να επηρεάζονται ελαφρώς τα βορειοανατολικά της Ελλάδος αλλά είμαστε ακόμη μακριά για σαφή συμπεράσματα. Τις επόμενες ημέρες , άλλωστε θα επανέλθουμε και να επανεξετάσουμε συνολικά την καιρική κατάσταση, όπως κάνουμε πάντοτε από την ιστοσελίδα μας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα