Κακοκαιρία Ariel: Προβλήματα σε Κατερίνη και Λήμνο – Τα μεγάλη ύψη βροχής και ο ρόλος των ανέμων
Ζημιές στο οδικό δίκτυο και πλημμυρισμένα σπίτια στην Πιερία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel ενώ στη Λήμνο δρόμοι έκλεισαν. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς αναλύει στο NEWS 24/7 τα πλημμυριακά φαινόμενα στην Κατερίνη.
- 01 Δεκεμβρίου 2022 21:56
Η κακοκαιρία Ariel μπορεί να αποτελεί παρελθόν από την Αττική, ωστόσο το πέρασμά της την Πέμπτη (01/12) από την Πιερία και την Λήμνο ήταν σαρωτικό, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.
Δεκάδες είναι οι κατοικίες που πλημμύρισαν στην Πιερία, ενώ ανέβηκε η στάθμη σε πολλούς χειμάρρους και αρδευτικά κανάλια εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Προβλήματα υπήρξαν και στην Παραλία Κατερίνης καθώς ο όγκος του νερού έκανε δύσκολη την αποφόρτιση των καναλιών προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό παραλιακό δίκτυο.
Ο δήμαρχος Κατερίνης ζήτησε να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο στον δήμο Κατερίνης όσο και σε αυτόν του Δίου – Ολύμπου δεν λειτούργησαν.
Στον Πλαταμώνα, φερτά υλικά έφραξαν δρόμους και προκάλεσαν ζημιές σε ισόγειες κατοικίες και καταστήματα. Στον δήμο Δίου-Ολύμπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο, καταγράφηκαν 160 χιλιοστά βροχής.
Στη Λήμνο δρόμοι έκλεισαν ενώ με μήνυμα του 112 προειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι για επικίνδυνα φαινόμενα.
Θοδωρής Κολυδάς: Οι πλημμύρες, τα μεγάλα ύψη βροχής και ο ρόλος των ανέμων
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην Πιερία, την Χαλκιδική και το Άγιο όρος που τοπικά ξεπέρασαν τα 100 mm βροχής. Στην Πιερία λόγω του ορεινού αναγλύφου οι πλημμύρες από υπερβολικές βροχοπτώσεις δεν είναι τόσο συνήθεις, αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που τα ρέματα της περιοχής, όπως το Βύθυσμα, Παπουτσάρη, Μοσχοπόταμου, Μαυρονερίου και Αίσονας δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονο στο ρέμα του Μοσχοπόταμου, που περνάει μέσα απο την Κατερίνη. Στιις πρόσφατες πλημμύρες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που σημειώθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2022 που έφτασαν στην περιοχή του Κορινού τα 151.8 mm και στο Δίον τα 112 mm , αλλά και η μορφολογία της περιοχής, όπως αναλύει στο NEWS 24/7 ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία της Κατερίνης δεν συνδέονται με τις περιπτώσεις ανόδου της θάλασσας , όπως συμβαίνει όταν πλησιάζουν πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά. Οφείλονται στην μορφολογία της παραλίας και κυρίως στον προσανατολισμό της, εκεί όπου πέραν των μεγάλων ποσοτήτων της βροχής, εμποδίζονται οι απορροές στις ακτές. Η πνοή ανέμου στην πρόσφατη κακοκαιρία ταν αντίθετη από την ροή των ποταμών και έτσι επιδεινώθηκαν οι πλημμύρες στο παραλιακό μέτωπο .
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ενισχυμένοι Ανατολικοί άνεμοι εμπόδισαν την ομαλή ροή του νερού. Οι εντάσεις των βροχοπτώσεων ήταν μεγάλες και τα προγνωστικά μοντέλα ήταν πολύ εύστοχα ως προς τα ύψη βροχής , όπως είχαμε περιγράψει στην αρχική ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου , όσο και στην μεταγενέστερη με τα επικαιροποιημένα δεδομένα .
Περίπου ανάλογη περίπτωση είχε παρουσιαστεί στη Σάμο στις πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2012. Σαν βιβλική καταστροφή είχαν παρομοιάσει οι κάτοικοι αυτό που συνέβη, αφού το νερό της θάλασσας είχε φτάσει μέχρι την κεντρική πλατεία, ενώ η ένταση των ισχυρών νότιων ανέμων ξεπέρασαν τα 9 Μποφόρ. Υπολογίζεται επίσης πως τότε περίπου 30 αυτοκίνητα έπαθαν σημαντικές φθορές, αφού παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους καταλήγοντας άλλα σε τοίχους, ενώ πολλά έπεσαν πάνω σε άλλα παρκαρισμένα οχήματα . Στην περίπτωση της Σάμου ρόλο είχε διαδραματίσει ρόλο και το βάθος του βαρομετρικού χαμηλού ενώ στη φετινή περίπτωση στην Πιερία το πεδίο των πιέσεων δεν ήταν τόσο ισχυρό.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ
Έχουμε αναφέρει ότι στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες σε παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια έξαρσης των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων με ανύψωση της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα! Το απόλυτο ρεκόρ παρατηρήθηκε στο Bathurst Bay στην Αυστραλία στις 5 Μαρτίου του 1899 με ύψος τα 13-14.6 μέτρα ενώ η φονικότερη μετεωρολογική παλίρροια παρατηρήθηκε στον κόλπο της Βεγγάλης στο 1970 με ύψος ανύψωσης της θάλασσας τα 10.6 μέτρα που άφησε πίσω της 300.000 με 550.000 νεκρούς. Σε παράκτιες περιοχές όταν πλησιάζουν οι ισχυροί κυκλώνες δημιουργούν μετεωρολογικές παλίρροιες (storm surges και/ή storm tides) οι οποίες, μπορεί να προκαλέσουν ιδιαζόντως μεγάλες τιμές της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ροή των ποταμιών που εκβάλλουν στις ακτές ακόμη και να αντιστρέψουν την διεύθυνση ροής τους και να δημιουργήσουν προβλήματα με περαιτέρω ένταση των πλημμυρών.
Οι μεγαλύτερες εξάρσεις της στάθμης θάλασσας παρατηρούνται όταν υπερβολικά δυνατοί άνεμοι, που προκαλούνται από τυφώνες, κυκλώνες, μεγάλης κλίμακας ανεμοστρόβιλους και ισχυρές θύελλες, πνέουν με κατεύθυνση προς την ακτή για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από μεγάλες εκτάσεις σχετικά ρηχών νερών (π.χ. υφαλοκρηπίδες), ενόσω στην περιοχή επικρατεί πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό. Ο κίνδυνος πλημμύρας μιας παράκτιας περιοχής (coastal flood) λόγω μετεωρολογικής παλίρροιας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του βαρομετρικού χαμηλού, την ένταση και την ταχύτητα προώθησης του ατμοσφαιρικού συστήματος, τον προσανατολισμό των ανέμων σε σχέση με την ακτή, τη μορφολογία της ακτογραμμής και τη βαθυμετρία κοντά σε αυτή, την ταυτόχρονη εμφάνισης πλημμυρίδας λόγω αστρονομικής παλίρροιας.
Πηγή: Γεωμορφολογία της παράκτιας ζώνης στην παραλία Κατερίνης – Η επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας – Λιούπα Βασιλική.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις