Κακοκαιρία Atena: Βροχή και κεραυνοί στην Αθήνα – 112 σε ανατ. Μακεδονία και Θράκη

Διαβάζεται σε 6'
Κακοκαιρία Atena: Βροχή και κεραυνοί στην Αθήνα – 112 σε ανατ. Μακεδονία και Θράκη
Κακοκαιρία ATENA EUROKINISSI

Αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών μονάδων σε περιοχές που θα αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Atena. Συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Πως θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία “Atena” σήμερα Τρίτης(10/09), όπου ο καιρός από το πρωί παρουσίασε αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ αυτή την ώρα σημειώνεται ισχυρή καταιγίδα.

Περίπου 10 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική στην Αττική έως τώρα για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, κυρίως από Άνω και Κάτω Πατήσια και από το Γαλάτσι.

Την ίδια ώρα, ενεργοποιήθηκε μήνυμα του 112 για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο 11/09/2024. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Παράλληλα, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου (meteo) από το πρωί της Τρίτης ως και τις 5:30 το απόγευμα, κατέγραψαν γύρω στους 12.000 κεραυνούς (11.990).

Κακοκαιρία Atena
Κακοκαιρία Atena INTIME

Αναστέλλεται ο αγιασμός σε σχολεία

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας Atena, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ως εκ τούτου, ο αγιασμός στα σχολεία των περιοχών αυτών. 

Ειδικότερα, δεν θα χτυπήσει αύριο Τετάρτη (11/9) το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας, μετά και από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο αγιασμός μεταφέρεται κατά μια ημέρα, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται και στην Λήμνο με απόφαση της δήμαρχου Ελεονώρας Γεώργα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Μπουρίνι δημιούργησε υδροστρόβιλο στην Κορώνη

Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρυσαν το πρωί της Τρίτης αρκετοί κάτοικοι στην Κορώνη Μεσσηνίας, όπου ένας υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνιση του, ως αποτέλεσμα μπουρινιού εξαιτίας της κακοκαιρίας ΑΤΕΝΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, τις εικόνες του υδροστρόβιλου κατάγραψε με το κινητό του κάτοικος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο πρόκειται για μια κιονοειδή δίνη που συνδέει ένα στρώμα νερού με το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω. Αυτού του είδους οι υδροστρόβιλοι έχουν κύκλο ζωής 20 λεπτά, κινούνται αργά με ταχύτητα ανέμων μικρότερη των 30m/s και είναι ακίνδυνοι.

Συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Εκ νέου συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Atena, που από το βράδυ της Δευτέρας έφτασε στην χώρα μας.
Για το εν λόγω ζήτημα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει σε ανάρτησή του: «Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από σήμερα το βράδυ κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος και ‘Αγ. Ευστράτιος)».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας τονίζει: «Συνεδρίασε εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Atena που πλήττει από χθες τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, αλλά και όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από σήμερα το βράδυ κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος και Άγ. Ευστράτιος).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα προκαλέσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).
    Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.
  • Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία.
    Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.
  • Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
    Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10-09-24) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

LIVE: Η πορεία της κακοκαιρίας “ATENA”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα