Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρες κι εγκλωβισμοί οδηγών στα Τρίκαλα – 112 στο Ξυλόκαστρο

Διαβάζεται σε 6'
Πλημμύρες
Πλημμύρες εξαιτίας της κακοκαιρίας (αρχείου) SOOC Nephele Nomikou

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias, με ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις να σαρώνουν την χώρα. Παρατηρήθηκαν ήδη τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στο Ξυλόκαστρο, όπου και ήχησε το 112. LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Εντείνεται η ανησυχία για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλώντας κατολισθήσεις και υλικές ζημιές. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους στις περιοχές της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, και τώρα αναμένεται να δεχτούν μεγάλες ποσότητες βροχής.

112 στο Ξυλόκαστρο – Ισχυρές βροχοπτώσεις

Το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Ξυλόκαστρου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

“Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η ισχυρή βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής Κορινθίας προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί 45 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών. Σε αρκετές περιοχές, έπεσε και χαλάζι και εικάζεται, ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δένδρα.

Παράλληλα η έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μικρών εστιών φωτιάς, χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος. Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, κάηκαν 3 φοίνικες, σε προαύλειο χώρο οικίας, στο Κιάτο του δήμου Σικυωνίων.

Νωρίτερα, αναγνώστης του NEWS 24/7 έστειλε τις εξής φωτογραφίες από τη βροχόπτωση στο Ξυλόκαστρο:

Βροχόπτωση στο Ξυλόκαστρο
Βροχόπτωση στο Ξυλόκαστρο

Κλειστά τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο την Τρίτη

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Τρίτη, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τρίκαλα: Πλημμύρισαν δρόμοι – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Τα Τρίκαλα επίσης πλήττονται από την κακοκαιρία και τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το trikalanews, ο δρόμος της περιοχής Μπάρα είναι από τους πρώτους που πλημμύρισαν, με το νερό να έχει καλύψει τα πάντα. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στην περιοχή Γαρδικάκι ενώ στο κέντρο της πόλης, η οδός Καλαμπάκας, από το ύψος του “Σκλαβενίτη” και κάτω έχει μετατραπεί σε λίμνη για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν, αναζητώντας εξόδους διαφυγής.

Στο σκοτάδι Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα

Αρκετές περιοχές στη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Ελασσόνα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εδώ και λίγη ώρα λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στη Λάρισα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι οι εξής:

  • Μαυροβούνιο,
  • Χάλκη, το
  • Δαμάσι,
  • Αμούρι,
  • Μαγούλα και
  • Μεσοχώρι

Στην πόλη της Λάρισας χωρίς ρεύμα είναι οι εξής οδοί:

  • Πολέμη,
  • Καραγάτση,
  • Μυριβήλη,
  • Δεκέλη,
  • Πλάτωνος

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, όσο περνάει η ώρα οι περιοχές, που μένουν χωρίς ρεύμα, αυξάνονται.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται προς αποκατάσταση των προβλημάτων και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης.

“Οχυρώνονται” οι κάτοικοι της Θεσσαλίας

Με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου δήλωσε πως: “Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη”.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό, όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό “Ικαρία” και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία.

Στο χωριό Κεραμίδι Τρικάλων, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, οι κάτοικοι περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σε επιφυλακή και η Βόρεια Εύβοια

Οι κάτοικοι στο Μετόχι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία βάζουν ξύλινες σανίδες στις εισόδους της πόρτας, σακιά με άμμο αλλά και μηχανές άντλησης υδάτων σε περίπτωση που το νερό φτάσει στα σπίτια τους.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Χαλαζόπτωση στην Αχαΐα

Νωρίτερα σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα, προκαλώντας καταστροφές στις τοπικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω των ισχυρών φαινομένων πραγματοποιήθηκε κατολίσθηση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια του Οδοντωτού.

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή Μαζέικα στην Αχαΐα, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για χαλάζι πολύ μεγάλου μεγέθους, που προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και τζαμαρίες.

Χαλάζι έπεσε και στην Καστοριά, με τους κατοίκους να ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023 αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

  • Τη Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

  • Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού την Τρίτη (26-09-2023) θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: Στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας.

  • Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τηδυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα