Κακοκαιρία Μήδεια: 7.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα

Κακοκαιρία Μήδεια: 7.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα
Επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ήταν χωρίς ρεύμα 70.000 νοικοκυριά. Ζημιές σε Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο. Ρύθμιση για το "κουβάρι" των αρμοδιοτήτων φέρνει το Εσωτερικών.

Σε 7.000 υπολογίζεται αυτήν την ώρα ο αριθμός των νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ρεύμα στα βόρεια προάστεια της Αττικής καθώς συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ήταν χωρίς ρεύμα 70.000 νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 90% των περιπτώσεων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εκ νέου την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει να επικρατεί χάος με τις αρμοδιότητες όσον αφορα στον καθαρισμό δέντρων και κλαδιών, που έπεσαν από κακοκαιρία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εσκεμμένη αποψίλωση του ΔΕΔΔΗΕ εν όψει ιδιωτικοποίησης, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν ζητήσει με επιστολή τους από τις 12 Φεβρουαρίου να υπάρξει σχεδιασμός εν όψει Μήδειας και να τεθούν σε ετοιμότητα μονάδες και συνεργεία.

Την ίδια ώρα, το υπ. εσωτερικών φέρνει ρύθμιση προκειμένου να μπει τάξη στο κουβάρι των αρμοδιοτήτων που έφερε στο προσκήνιο εκ νέου ένα φυσικό φαινόμενο στη χώρα. Ο στόχος είναι να υπάρξει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων προκειμένου να είναι εντελώς ξεκάθαροι οι τομείς ευθύνης του κάθε φορέα.

Ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει για τα δέντρα

“Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας”, τόνισε πάντως σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Σχέδια υπογειοποίησης των καλωδίων

Όπως είπε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ( ΑΝΤ1) “το θέμα των ευθυνών και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, δεν είναι ώρα να το δούμε”. Σημείωσε πως προϋπήρχε της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία, το πλάνο για υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης σε περιοχές που το καλοκαίρι κινδυνεύουν από φωτιές και το χειμώνα από καταστροφικές πτώσεις των δέντρων. Προς το παρόν, “γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στο τελευταίο σπίτι”, τόνισε, επισημαίνοντας πως “η δεκαετής κρίση έφερε πίσω και τη συντήρηση του δικτύου”.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξαιτίας της πτώσης πολλών δέντρων, δεν ήταν εύκολο να προληφθεί το μέγεθος της καταστροφής από ένα κλάδεμα, υποστήριξε, καθώς δεν έπεσαν τα δέντρα που ήταν προφανές ότι θα πέσουν και συμπλήρωσε ότι στην επιχείρηση συνέδραμαν τόσο ο στρατός, όσο και η ΕΜΑΚ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί μόνος του. Για να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, ο υπουργός υποστήριξε πως πρέπει να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα