Κακοκαιρία Μήδεια: Πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Κακοκαιρία Μήδεια: Πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες
Κακοκαιρία Μήδεια: Χιόνια στο χωριό Καρυά Eurokinissi

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη Μακεδονία - Σε ποιες περιοχές σημειώθηκε δραματική πτώση του υδράργυρου εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μήδεια". Τους -22 έφτασε η Φλώρινα.

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη χώρα, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρία «Μήδεια».

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα σχολεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -9 βαθμούς στην Κοζάνη. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να «δείχνει» -3 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι και στους -7 στην Ορεστιάδα. Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν από την αρχή της ημέρας στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19 βαθμοί) και στα Χιονοδρομικά Κέντρα Βόρας- Καϊμάκτσαλαν (-17) και Βασιλίτσας Γρεβενών (-16).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Twitter «μπορεί οι -28°C να αποτελούν την χαμηλότερη θερμοκρασία σε κατοικημένες περιοχές όπως η Πτολεμαίδα και το Νευροκόπι από τις 27 Ιανουαρίου του 1962, όμως δεν μπορεί και να αγνοήσεις τους σημερινούς -22°C της #Φλώρινας.»

Όπως τονίζει ο Θοδωρής Κολυδάς, από το αρχείο της ΕΜΥ η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι οι -27.8 °C μετά από έναν έντονο χιονιά στις 27 Ιανουαρίου 1963 στην Πτολεμαίδα , όπου τότε και οι Σέρρες είχαν χαμηλή τιμή στους -23 βαθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 Ιανουαρίου 2012 στη Φλώρινα σημειώθηκε ακόμη πιο χαμηλή θερμοκρασία από την σημερινή και ήταν οι -25.1 βαθμοί Κελσίου. Στο μακρινό παρελθόν στη Χρυσούπολη στην Καβάλα ο υδράργυρος έπεσε στους -25.0 βαθμούς στην Καστοριά στους -22.4 στις 6 Ιανουαρίου 1993

Στον μεγάλο χιονιά του 2012 σε κάποιες δολίνες η θερμοκρασία έπεσε πολύ χαμηλότερα και σημειώσαμε στην Κεχρωτή Αρκαδίας -35.3 στις 17 Ιανουαρίου και την ίδια μέρα στον Παρνασσό στη θέση Σέσι -33. 1 βαθμούς που αποτελούν τις χαμηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στον Ελληνικό χώρο. Πάντως για μήνα Φεβρουάριο δεν μπορούμε να μη μνημονεύσουμε τους -24.0 βαθμούς στις 4 Φεβρουαρίου 1929 και τους -26. 9 βαθμούς στην δολίνη της Κεχρωτής Αρκαδίας.

Για τις αρχές του χειμώνα κατά τον μήνα Δεκέμβριο τα σκήπτρα των χαμηλότερων θερμοκρασιών τα κρατούν η Κεχρωτή Αρκαδίας με -27.4 βαθμούς στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και ο Παρνασσός με την ίδια τιμή στις 12 του μηνός. Απο κατοικημένες περιοχές η χαμηλότερη θερμοκρασία έχει σημειωθεί στην Πτολεμαΐδα και αυτή ήταν οι -23.0 βαθμοί σε Πτολεμαΐδα και -22.8 στην Καστοριά στις 20 ΔΕκεμβρίου 2001 .

Το επόμενο διήμερο ο παγετός θα είναι έντονος και οι θερμοκρασίες πολύ χαμηλές κυρίως στα βορειοδυτικά με ελάχιστες τιμές περί τους -15 βαθμούς Κελσίου . Ουσιαστική υποχώρηση του παγετού από την παρασκευή σε όλη τη χώρα .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα