Κακοκαιρία: Βυθισμένες στις λάσπες Βόλος, Εύβοια και Φθιώτιδα – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Διαβάζεται σε 11'
Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS έπληξε τον Βόλο
Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS έπληξε τον Βόλο EUROKINISSI

Ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία Elias, με επίκεντρο την πόλη του Βόλου που έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι, χωρίς ρεύμα και νερό. Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Καρδίτσα, Εύβοια και Λαμία.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας που επλήγησαν από το νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα Elias.

Υπερχειλισμένα ποτάμια και χείμαρροι γεμάτοι φερτά υλικά, ολόκληρες γειτονιές τυλιγμένες με λάσπη χωρίς νερό και ρεύμα συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής που για δεύτερη φορά χτυπά την ευρύτερη περιοχή μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στον Βόλο προκάλεσαν την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες, μετατρέποντας την πόλη σε απέραντο ποτάμι. Δύσκολες ώρες περνά και η Καρδίτσα, με το νεότερο μήνυμα του 112 που εστάλη το πρωί της Πέμπτης (28/09) να καλεί τους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

“Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά, παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”, επισημάνθηκε στο μήνυμα.

Βόλος: Υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, αποκομμένη η Αγριά

Ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλισε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Στις όχθες του ποταμού Αναύρου, στην διασταύρωση των οδών Αναλήψεως και Φιλιππίδη, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ υπόγεια και ισόγεια έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν από τις λάσπες τις περιουσίες τους.

Το News 24/7 στον Βόλο
NEWS 24/7

Η δραματική διάσωση οδηγού από κατοίκους – Μαρτυρία στο NEWS 24/7

Στον Άναυρο, από ένα αυτοκίνητο που έχει πεταχτεί στην άκρη του δρόμου, χθες βράδυ κατάφερε να διασωθεί μια γυναίκα, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Βίντεο που εξασφάλισε το NEWS 24/7 κατέγραψε τη στιγμή που παρασύρθηκε η οδηγός.

Η Δήμητρα Ντίνα που με τον σύζυγό της βοήθησαν τη γυναίκα να βγει από το αυτοκίνητο πριν εγκλωβιστεί, περιγράφει όσα συνέβησαν.

“Η κοπέλα βγήκε από τον ουρανό του αυτοκινήτου, πήδηξε από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο γιατί ήταν εν κινήσει εκείνη τη στιγμή και μπορέσαμε και την τραβήξαμε με δύο κοντάρια μέσα στην αυλή μας. Κι έτσι ίσως σώθηκε.” αναφέρει η κ. Ντίνα.

Περιγράφοντας τις δραματικές εκείνες ώρες, θυμάται ότι δεν μπορούσε να περάσει τίποτα: “Φωνάζαμε στον κόσμο, μακάρι να μπορούσαμε να βγούμε και στη μέση του δρόμου, για να μην μετακινηθεί άλλος άνθρωπος γιατί ό,τι ανέβαινε κατέβαινε από τον ορμητικό χείμαρρο“.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, το ποτάμι δεν είχε ξεχειλίσει την προηγούμενη η φορά. “Μέσα σε λίγες μέρες βλέπουμε να δοκιμαζόμαστε από μια ακόμα βροχή η οποία κατέβασε – ίσως και όλο το βουνό, δεν ξέρω – πέτρες, προφυλακτήρες, πλάκες, κορμούς δέντρων, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, και όλα αυτά ξεπήδησαν από τα προστατευτικά κάγκελα, τα έσπασαν και όλα όπως βλέπετε ήρθαν πάνω στα αυτοκίνητα” περιγράφει στο NEWS 24/7.

“Εκεί στο σπίτι μας ζούσε μια ηλικιωμένη, της φωνάζαμε συνέχεια να βγει από το σπίτι γιατί το νερό είχε φτάσει ως τα γόνατα. Απ’ ότι βλέπετε προσπαθεί να καθαρίσει αλλά δεν καθαρίζεται αυτό το πράγμα, δυστυχώς. Και λογικά δεν θα μπορέσει να ζήσει ξανά άνθρωπος σε ισόγειο. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να σώσουμε ο ένας τον άλλο. Η κατάσταση χθες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη.” είπε τέλος.

magnesianews.gr

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Στον Βόλο είχε, μάλιστα, επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας το απόγευμα της Πέμπτης (28/09) ανέφερε: «Σε συνέχεια χθεσινής (27-09-2023) μας ανακοίνωσης, ανακοινώνεται ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου».

magnesianews.gr

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στον Περιφερειακό του Βόλου, όπου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού έχει κλείσει ο δρόμος, όπως και στο ύψος του Καραγάτς, από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης, που έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιχτό είναι το μεγάλο τούνελ του Περιφερειακού στην Γορίτσα, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη προσοχή λόγω των ειδικών συνθηκών.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά.

magnesianews.gr

Στην Αγριά έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές. Ίδιο σκηνικό και στα Άνω και Κάτω Λεχώνια, όπως και στα Πλατανίδια. Έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο στην Παιδόπολη και στην Αγριά, ενώ δεν υπάρχει οδική σύνδεση με τον Βόλο, όπως επίσης και του Νότιου Πηλίου με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να καθαρίσουν την περιοχή και να απομακρύνουν πέτρες, χώματα, ακόμη και τούβλα. “Κανένας δεν έχει έρθει. Και ούτε θα έρθει κανένας” αναφέρει ένας κάτοικος της Αγριάς, που προσπαθεί ολομόναχος να σκουπίσει τις λάσπες έξω από το σπίτι του.

 

magnesianews.gr

Αντίστοιχες εικόνες και στα δυτικά προάστια του Βόλου, με καταστροφές στις Αλυκές, τα Πευκάκια, την Κριθαριά, τον Άγιο Γεώργιο Κυνηγών και το Μάραθο. Στις Αλυκές έσπασαν χείμαρροι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και οικιακός εξοπλισμός.

Καταστροφές έχουμε επίσης στη Μακρυνίτσα, η οποία είναι επίσης αποκλεισμένη οδικά.

Στους δρόμους του Βόλου κυκλοφορούν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται και το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ικαρία» για συνδρομη και παροχή βοήθειας εάν χρειαστεί.

Σοβαρές καταστροφές στην Εύβοια – Αποκλεισμένες πολλές περιοχές

Σε απόγνωση είναι και οι κάτοικοι στην Εύβοια, ιδιαίτερα στο Βόρειο τμήμα του νησιού που επλήγη με σφοδρότητα από την κακοκαιρία. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες Ευβοίας αποφασίστηκε κατόπιν εντολής του δημάρχου, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS έπληξε την Εύβοια
Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS έπληξε την Εύβοια EUROKINISSI

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Χαρακτηριστική της καταστροφής είναι η εικόνα μιας βάρκας που βρέθηκε καταμεσής του δρόμου, στην εθνική οδό Ιστιαίας -Αιδηψού, στη διασταύρωση Αγιόκαμπου.

eviathema.gr

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Ποτάμια δρόμοι και καλλιέργειες στη Λάρισα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και στη Λάρισα, με δρόμους και καλλιέργειες να έχουν πλημμυρίσει. Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές, όπως οι δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Απουσία κρατικού μηχανισμού, στην περιοχή του Πλατύκαμπου-Χάλκης στη Λάρισα, οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν με μηχανήματα τον δρόμο στον Γκουσμπασανιώτη για να εκτονωθεί η πίεση του νερού.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Φθιώτιδα

Δύσκολες ώρες βιώνουν και οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, που βρέθηκε κι εκείνη στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Χωριά πλημμύρισαν ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ οι αρχές στη Λαμία προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, με τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Ποιες περιοχές κηρύχθηκαν έκτακτης ανάγκης

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Λιχάδος του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και οι Δημοτικές Ενότητες Διστόμου και Αντίκυρας του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 27-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές.

Οι Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είναι ήδη κηρυγμένες με σχετική Απόφαση για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τα οποία εκδηλώθηκαν στις 04-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές με ημερομηνία λήξης ισχύος της ανωτέρω Απόφασης την 04-03-2024.

Πυροσβεστική: 1.200 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Μαγνησία – 257 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία

Συνολικά 1.200 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας από τις μεσημεριανές ώρες χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 257 άτομα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.768 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από χθες έως και σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 173 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 72 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 9 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από χθες έως σήμερα, έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Αττικής από χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, έλαβε 70 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και τέσσερις μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα