Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθήνας: Oι επικίνδυνες υποδομές και οι ψεύτικες υποσχέσεις-Αγανάκτηση στους γονείς

Διαβάζεται σε 4'
Πανελλήνια διαμαρτυρία καλλιτεχνικών σχολείων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα
Πανελλήνια διαμαρτυρία καλλιτεχνικών σχολείων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Αθήνας εκπέμπει SOS. Ακατάλληλες υποδομές, ελλιπείς και καθυστερημένες προσλήψεις, υποσχέσεις που δεν τηρούνται από την Πολιτεία.

To Καλλιτεχνείο Σχολείο της Αθήνας (Γυμνάσιο και Λύκειο) είναι Καλλιτεχνικό -δυστυχώς -μόνο στα χαρτιά.

Στην πράξη το σχολείο παραμένει ένα συμβατικό σχολείο το οποίο μαλιστά “κουβαλά” στις πλάτες του όλες τις παθογένειες των σχολικών κτιρίων και των προβλημάτων της παιδείας εν γένει παραμένοντας ουσιαστικά “άστεγο”εδώ και πέντε χρόνια. Το χειρότερο; Η προοπτική στέγασής του (σε κτίριο μάλιστα που έχει εντοπιστεί ήδη από το 2019) παραμένει αβέβαιη.

Προτεραιότητα όμως έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων σχολικών σεζόν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού το οποίο προσωρινά συστεγάζεται με το 2ο Πρότυπο Λύκειο της Αθήνας στους Αμπελόκηπους. Το προσωρινά βέβαια αποτελεί σχήμα λόγου αφού η συστέγαση λαμβάνει χώρα από το 2021 και μετά, τρία χρόνια δηλαδή.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο, που φιλοδοξεί να αναδείξει μεταξύ άλλων και χορευτές, διαθέτει ειδική αίθουσα χορού που όμως είναι ακατάλληλη. Είναι γνωστό ότι μαθήματα χορού μπορούν να γίνουν μόνο επί ξύλινου δαπέδου το οποίο μάλιστα πρέπει να πληροι τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, το προεδρικό διάταγμα 457 του 1983 που ρυθμίζει τη λειτουργία των ερασιτεχνικών σχολών χορού προβλέπει (μεταξύ άλλων) στο άρθρο 6 ότι “τα κτίρια για τη στέγαση των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού πρέπει να διαθέτουν δάπεδο ξύλινο σε δοκίδες”.

Το μωσαϊκό που υπάρχει στο δάπεδο του Καλλιτεχνικού Σχολείου προφανώς δεν βοηθά. Και γι’ αυτό έχουν παρατηρηθεί τραυματισμοί (ευτυχώς ελαφρείς) μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Είναι επίσης σαφές (και έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Α’ Αθήνας, το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας) ότι το κτίριο, σε συγκεκριμένο μέρος του, είναι ευάλωτο στις πλημμύρες. Με σχετικό έγγραφό του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητά έργα για την ορθή απορροή των ομβρίων υδάτων που έρχονται από την αυλή του 2ου Πρότυπου Λυκείου.

Λείπουν, επιπρόσθετα, όπως καταγγέλεται κιγκλιδώματα ασφαλείας στην ταράτσα του κτιρίου.

Παράλληλα, η έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας οδηγεί σε…απίθανες καταστάσεις. Μαθήματα γίνονται μέχρι και στην κοντινή Πλατεία Ελενας Βενιζέλου (εκτός σχολείου δηλαδή) καθώς και σε διαδρόμους, κλιμακοστάσια και άλλα ακατάλληλα μέρη. Και όλα αυτά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού το οποίο -εννοείται-δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του όπως προβλέπεται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς το γεγονός ότι οι προσλήψεις των περισσότερων καθηγητών καλλιτεχνικής ειδικότητας ολοκληρώνονται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο (κάτι που έχει ως αποτέλεσματα τεράστια κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα τυς πρώτους μήνες κάθε σχολικού έτου) είναι εύκολο να καταλάβει ότι το Καλλιτεχνικό Σχολείο δεν προσφέρει, προσώρας, σοβαρά εχέγγυα επιτυχίας στους πιστοιημένα ταλαντούχους μαθητές του. Και μιλάμε για ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές περνούν μετά από κοπιαστικές εξετάσεις που φτάνουν τα όρια της εξάντλησης, πνευματικής και σωματικής.

Οι δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με το κτιριακό πρόβλημα θα είχαν εξαφανιστεί αν είχε γίνει πράξη η απόφαση του Δήμου της Αθήνας (ήδη από τις 18 Νοεμβρίου του 2019) για μετεγκατάσταση στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται επί των οδών Βαλτετσίου και Πρασσά στο κέντρο της πόλης.

Οπως όμως καταγγέλεται, η διοίκηση Μπακογιάννη δεν κατάφερε να φανεί συνεπής στις (πολλές είναι η αλήθεια) υποσχέσεις της γεγονός που οδηγεί το σχολείο στην…προσφυγιά μέχρι και σήμερα. Το πρόβλημα πλέον διαχειρίζεται η διοίκηση Δούκα που καλείται να δώσει και την οριστική λύση.

Είναι, δε, τόσο περίπλοκο το ζήτημα (ένα κράμα γραφειοκρατίας, δημοσιοϋπαλληλικής οκνηρίας και διοικητικής αδιαφορίας) της μετέγκατάστασης το οποίο αξίζει ξεχωριστό ρεπορτάζ, που θα διαβάσετε τις επόμενες ημέρες.

Για σήμερα Τετάρτη, τέλος, έχει προγραματιστεί διαμαρτυρία της Ενωσης Γονέων της Αθήνας έξω από το Δημαρχείο στις 17:00. Στη διαμαρτυρία θα λάβει μέρος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα