“Καλό κουράγιο Ελλάδα…”

“Καλό κουράγιο Ελλάδα…”

Είπε στα ελληνικά κλείνοντας τη συνέντευξη ο Όλι Ρεν. Ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα τα νέα μέτρα που πρότεινε Ε.Ε. και ΔΝΤ , με αντάλλαγμα υποστήριξη

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων όσο πιο γρήγορα γίνεται ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, που επικρατεί με το δημόσιο χρέος και δεν υπάρχει πιο αντικοινωνικό, από το να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τα δημόσια οικονομικά” δήλωσε ο κ. Ρεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την περικοπή μισθών, είπε ότι προτάθηκε η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, αλλά επαφίεται στην κυβέρνηση το πώς αυτό θα γίνει και αν θα σημαίνει κατάργηση του 14ου μισθού.

“Συζητήσαμε διάφορα μέτρα. Τονίσαμε τη σημασία που έχει, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Επαφίεται όμως στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που ενδείκνυνται. Το έλλειμμα βρίσκεται στο 12,7% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να μειωθεί στο 4%. Η ουσία είναι βάσει του τρέχοντος ΑΕΠ να μειωθεί περισότερο από το 4% , αυτός είναι ο στόχος” είπε ο Ο.Ρεν

Ελληνικά ομόλογα

Ο επίτροπος ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες περί επικείμενης αγοράς ομολόγων από ευρωπαϊκά κράτη, την οποία εμμέσως απέκλεισε:

“Η δική μου δουλειά είναι τα μέτρα. Επιπλέον αναφέρθηκα σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα εγγυηθεί τη σταθερότητα. Η Ευρ.Ενωση θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.
Κατά την άποψή μου οι αγορές θα πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της, στην περίπτωση που το σχέδιο εγκριθεί από την Ε.Ε. , την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Γι’αυτό οι αντιπρόσωποί μας που ήταν εδώ τις τελευταίες μέρες συζήτησαν το θέμα.
Η ουσία είναι να πείσει η Ελλάδα ότι θα πετύχει τον στόχο. Οι αγορές δεν συμπεριφέρονται πάντα λογικά, αλλά έχουν και τα όριά τους. Η Ε.Ε. έχει τα μέσα να πετύχει, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού.
Εγώ δεν είμαι με τις δυνάμεις της αγοράς. Αλλά όταν πάρουμε στα χέρια μας τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβειη Ελλάδα και διαπιστώσουμε ότι εξασφαλίζουν τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατα 4%, τότε θα αποφασίσουμε” ανέφερε ο επίτροπος.

Ξεκαθάρισε έτσι, πως οποιαδήποτε μορφή στήριξης προς την Ελλάδα, θα εξασφαλιστεί μόνον μετά την έγκριση και των επιπλέον μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που θεωρείται ωστόσο το πιθανότερο σενάριο και ήδη έχει προετοιμαστεί το έδαφος για μία τέτοια κίνηση, που θα φέρει την Ελλάδα στη θέση του “αρνητικού παραδείγματος”. Εξαιτίας του οποίου,  προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξης κρατών μελών με παρόμοια προβλήματα.  

Φορολογικά βάρη

Σχετικά με το ποιό ποσοστό των μέτρων αφορά αύξηση φορολογικών βαρών, ο Ο.Ρεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

“Συζητήσαμε όλα τα πιθανά μέτρα   με την ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα ανακοινώσει τα μέτρα. Ομως το συμβούλιο συνέστησε, εκτός από το την αύξηση των εισπράξεων, μείωση  και στο σκέλος των δαπανών. Επίσης τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να εξασφαλίζουν διαρθωτικές αλλαγές” είπε ο Ο.Ρεν.

Οσο δε αφορά, τη σειρά εφαρμογής των μέτρων ο επίτροπος Οικονομικών δήλωσε:

“Είμαι υποχρεωμένος να καταφύγω στην επανάληψη. Τα συζητήσαμε όλα αυτά, αλλά είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να τα ανακοινώσει μετά τις διαβουλεύσεις. Θεωρώ πάντως, ότι τα προτεινόμενα πρόσθετα μέτρα θα επιφέρουν επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατα 4%”.

Μαραθώνιος συναντήσεων

Ο Όλι Ρεν ξεκίνησε τη μέρα του από το υπουργείο Οικονομικών όπου συναντησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για να φανεί συνεπής ως προς του στόχους που τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Ρεν από την πλευρά του έστειλε το πρώτο μήνυμα για όσα θα έλεγε στη συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων  μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης”.

Το απόγευμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση 40 λεπτών με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά το τέλος της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Ρεν είδε την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που όμως σημαδεύτηκε από επεισόδια  μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας.

Κλείδωσαν τα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές Ρεν, αλλά και τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου δείχνουν ότι η ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων είναι πια μονόδρομος.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελεί η κατάργηση του 14ου μισθού, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα γίνει τελικά. Έτσι το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει ότι θα πρέπει να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να πειστούν οι Βρυξέλλες ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα πετύχει τους στόχους του και να σταματήσουν οι πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφασίστηκε ότι τα έσοδα χρειάζονται άμεση ενίσχυση. Αυτό θα γίνει με:

-Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες τόσο του συντελεστή του 9% όσο και του συντελεστή του 19%. Η θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ απορρίφθηκε, ενώ εκκρεμεί και το θέμα των νησιών που έχουν χαμηλότερους συντελεστές.

-Νέες αυξήσεις  στους φόρους για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά

-Περικοπές στα επιδόματα κατά 20% και όχι κατά 10% έχουν κλειδώσει.

-Φόροι στα είδη πολυτελείας

-Ψαλίδι στις δαπάνες όλων των υπουργείων

-Πάγωμα μισθών για όσο χρειαστεί και θέσπιση ενιαίου μισθολόγιου στο δημόσιο

Πέρα από τα παραπάνω, πολύ πιθανή είναι πλέον και η επαναφορά του μέτρου της “τακτοποίησης” των ημιυπαίθριων, μέτρο της Νέας Δημοκρατίας που αποσύρθηκε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Η ανάγκη ρευστότητας, αλλά και το γεγονός ότι το μέτρο είναι αποδεκτό και από την ΕΕ, έκαναν την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Η απόφαση για τους ημιυπαίθριους αναμένεται τον Μάρτιο και θα συνδεθεί με αντισταθμιστικά οφέλη για το περιβάλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα