Κανονικά ξεκίνησε η δίκης της Χρυσής Αυγής

Κανονικά ξεκίνησε η δίκης της Χρυσής Αυγής
Επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης της δράσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Με αγορεύσεις επί των ενστάσεων συνέχισε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής με διαμαρτυρία της πολιτικής αγωγής. Ζήτημα τέθηκε για υποψηφιότητες συνηγόρων στις εθνικές εκλογές

Οι ενστάσεις που τους προηγούμενους μήνες υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, απασχόλησαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σήμερα, πρώτη ημέρα συνεδρίασης για το νέο δικαστικό έτος.

Μετά από μία διακοπή περίπου ενός μήνα, λόγω θέρους, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συνεδρίασε, με την εισαγγελέα της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου και την πολιτική αγωγή να τοποθετούνται επί των ενστάσεων.

Από την πλευρά της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι περισσότερες από τις ενστάσεις ακυρότητας της προδικασίας, επισημαίνοντας ότι έχει αποφανθεί σχετικά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πληρεξουσίων δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι υπερασπιστές -κυρίως του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκου- αντέδρασαν στα όσα ανέφερε η πολιτική αγωγή, υποστηρίζοντας πως δεν παρίσταται και δεν μπορεί να τοποθετηθεί για ζητήματα που αφορούν στα ηγετική στελέχη της Χρυσής Αυγής, που δικάζονται μόνο για εγκληματική οργάνωση.

Χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής σχετικά με την επίθεση του ΠΑΜΕ, κ. Θεοδωρόπουλος, προχώρησε σε σχετική δήλωση, μετά και την επισήμανση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη ότι υπάρχουν κατηγορούμενοι, για τους οποίους δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν.

“Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ επί των ενστάσεων κατηγορουμένων, όπως πράγματι το δικαστήριο έχει απαγορεύσει, αλλά αφορούν σε νομικά θέματα που αν γίνουν σεκτά, θα επηρεάσουν και τους κατηγορούμενους, που μας αφορούν”, ανέφερε.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νικ. Μιχαλολιάκου, έκανε λόγο για ανοχή του δικαστηρίου αναφορικά με την πολιτική αγωγή, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της προέδρου της έδρας. Ο υπερασπιστής σχετικά με την εισαγγελική πρόταση, υποστήριξε ότι η ένσταση για το τεκμήριο αθωότητας δεν έχει κριθεί, προσθέτοντας: “θα έπρεπε να είχε μελετηθεί προσεκτικότερα το βούλευμα και λόγω του θορύβου που προκλήθηκε για την προδικασία και τις δραστηριότητες της εισαγγελικής αρχής”.

Υποψήφιοι βουλευτές

Λίγο πριν την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση και να οριστεί νέα δικάσιμος, καθώς έξι από αυτούς είναι υποψήφιοι βουλευτές και θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις εθνικές εκλογές.

Η δίκη συνεχίζεται, προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί επί των ενστάσεων.

Επιφυλάχτηκε επί των ενστάσεων το δικαστήριο

Τελικά, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επί των ενστάσεων, προκειμένου να αποφανθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση επανέλαβε το αίτημα να μην πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις στις 11 ή 14 Σεπτεμβρίου λόγω των εθνικών εκλογών. Ο Γιάννης Παγορόπουλος (υπεράσπιση Μιχαλόλια) είπε μεταξύ άλλων: “η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που βρίσκεται κατηγορούμενο ενώ όλα τα άλλα πολιτεύονται ελεύθερα. Να διακόψει το δικαστήριο σας για την επόμενη των εκλογών προκειμένου να μην δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά”

Εισαγγελέας: Κάθε κατηγορούμενος έχει από δύο και τρεις συνηγόρους, θα μπορούσε να αναπληρωθεί. Θα έπρεπε να γίνει η συνεδρίαση εάν όχι στις 11, τότε στις 14 του μήνα θα έπρεπε.

Πολιτική Αγωγή: Θα ήθελε η πολιτική αγωγή να έχει προχωρήσει διαδικασία για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει φασιστική εγκληματική οργάνωση!

Αυτή η φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Τάκης Ζώτος (πολιτική αγωγή) : Προφανώς και  όλες οι πληροφορίες για τη δίκη πρέπει να υπάρχουν και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όπως και πριν. Γνώριζαν οι δικηγόροι, υποψήφιοι βουλευτές, ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένες συνεδριάσεις και αποφάσισαν να είναι και υποψήφιοι βουλευτές.

Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή): Επειδή δηλαδή είναι βουλευτές οι κατηγορούμενοι πρέπει να έχουν διακριτική μεταχείριση από οποιονδήποτε άλλο;

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι λόγω κωλύματος προσωπικού και λόγω της έναρξης του σχολικού έτους στις 119, η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 149.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα