Καταδίκη με βαριές ποινές για τη δολοφονία του Σιζάρ Σαφτάρ

Διαβάζεται σε 2'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ (εικόνα αρχείου)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ (εικόνα αρχείου) ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τη δολοφονία του Σιζάρ Σαφτάρ, του εργάτη από το Πακιστάν που μαχαιρώθηκε από 4 άτομα την ώρα που πηγαίνει στη δουλεία του στις 12 Αυγούστου 2023.

Στις 12 Αυγούστου του 2023, ο 23χρονος Σιζάρ Σαφτάρ, εργάτης από το Πακιστάν μαχαιρώθηκε από 4 νεαρούς στον Περισσό, την ώρα που κατευθυνόταν στη λαϊκή αγορά όπου εργαζόταν.

Η δίκη ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα (22/7) στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Αθήνας. Σήμερα (29/7), σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο συλληφθής, που του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία, καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία του Σιζάρ Σαφτάρ. Οι άλλοι δύο συνεργοί καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης για την κατηγορία της ληστείας, ενώ εκκρεμεί η δίκη ενός ανήλικου με την κατηγορία της ληστείας.

Οι συγγενείς του Πακιστανού εργάτη είχαν υποβάλλει στην Εισαγγελία υπόμνημα για την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου, ωστόσο οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν ο ένας για ανθρωποκτονία και όλοι για ληστεία, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως, ο 20χρονος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Σιράζ Σαφτάρ, τον μαχαίρωσε θανάσιμα στον θώρακα, την ώρα που από το σπίτι του στα Άνω Πατήσια πήγαινε για δουλειά σε λαϊκή αγορά του Περισσού.

Στην ιατροδικαστική έκθεση σημειώνεται ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία «αιμοθώρακα – τρώση δεξιού πνεύμονα από νύσσον και τέμνων όργανο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

“Είκοσι χρόνια φυλακή για τον δολοφόνο του Σιζάρ Σαφτάρ, του Πακιστανού εργάτη λαϊκών αγορών που δέχτηκε μαχαιριά  στο θώρακα ενώ πήγαινε στη δουλειά του στις 12/8/2023. 

Από έξι χρόνια στους άλλους δύο συνεργούς του Η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η ΕΝΟΤΗΤΑ» στήριξαν τον αγώνα για την δικαίωση της οικογένειας του θύματος που ζήτησε να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του παιδιού τους.

Αυτή η καταδίκη στέλνει το μήνυμα ότι είναι καιρός να μπει τέλος στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που στρώνουν το δρόμο στην στοχοποίηση των μεταναστών απο ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες.

Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της προσέγγισης τέτοιων ρατσιστικών εγκλημάτων με την απαιτούμενη ανταπόκριση από τα δικαστήρια και όχι η έκφραση αμφιβολίας για την ύπαρξη η μη ρατσιστικού κινήτρου. Υπενθυμίζουμε ότι στην διερεύνηση του εγκλήματος αρχικά είχαν στοχοποιηθεί οι συγγενείς και φίλοι του θύματος καθώς η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για συμπλοκή μεταξύ ομοεθνών!

Ευχαριστούμε όλους και  και όλες για την αλληλεγγύη στην αγώνα αυτό”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα