Καταγγελία ΚΕΕΡΦΑ: 23η μέρα απεργίας πείνας για Κούρδο πρόσφυγα – Αίτημα για άμεση απονομή ασύλου

Διαβάζεται σε 4'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ (εικόνα αρχείου)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ (εικόνα αρχείου) ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στην 23η ημέρα απεργίας πείνας βρίσκεται ο Κούρδος πρόσφυγας Μεσούτ Αϊντίν, διεκδικώντας το δικαίωμά του στο άσυλο στην Ελλάδα. Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ζητά την άμεση αποφυλάκιση και απόδοση ασύλου.

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι ο Κούρδος πρόσφυγας Μεσούτ Αϊντίν βρίσκεται στην 23η ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στο άσυλο, το οποίο εκκρεμεί επί 22 μήνες χωρίς απάντηση. Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, ο πρόσφυγας έχει υποστεί απομόνωση και απάνθρωπη μεταχείριση στο κέντρο κράτησης στη Φιλιππιάδα, στερούμενος επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους, ενώ η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει την ψυχική του κατάσταση.

Η ΚΕΕΡΦΑ συνδέει την υπόθεση με τη γενικευμένη βαρβαρότητα απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα και στο εσωτερικό, κάνοντας αναφορά σε περιστατικά όπως το ναυάγιο της Πύλου και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Ζητά την άμεση αποφυλάκιση και απόδοση ασύλου στον Μεσούτ Αϊντίν και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“23η μέρα απεργίας πείνας. Άμεση απόδοση ασύλου στον απεργό πείνας Κούρδο πρόσφυγα Μεσούτ Αϊντίν.

Ο απεργός πείνας Κούρδος πρόσφυγας Μεσούτ Αϊντίν από την Τουρκία ζητά το αυτονόητο δικαίωμα του στο άσυλο αλλά αναγκάστηκε να το διεκδικεί θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του αφού βρίσκεται στην 23η μέρα απεργίας πείνας.

Η βαρβαρότητα της αντιμετώπισης των προσφύγων στα σύνορα με τη μαζική δολοφονία στην Πύλο άνω των 600 προσφύγων, τις συνεχιζόμενες δολοφονίες με απωθήσεις βαρκών στο Αιγαίο από το Λιμενικό πάει χέρι-χέρι με την κατακρεούργιση του δικαιώματος στο άσυλο όσων καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις παγίδες θανάτου στα σύνορα και να υποβάλουν αίτηση.

Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση και απόδοση ασύλου στον πρόσφυγα Μεσούτ Αϊντίν.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11π.μ. μαζί με τους επζώντες και τους συγγενείς του ναυαγίου της Πύλου και τα συνδικάτα.

Δημοσιοποιούμε τη δήλωση-απεργίας πείνας γρήγορου θανάτου όπως αναφέρει ο ίδιος:
“Δήλωση Απεργίας Πείνας Γρήγορου Θανάτου του πρόσφυγα Mesut Aydin από το στρατόπεδο προσφύγων στη Φιλιππιάδα.

’Προς όποιον/α μπορεί να αφορά Θέμα:
Επίσημη Διακήρυξη Απεργίας Γρήγορου Θανάτου – Στρατόπεδο Προσφύγων Φιλιππιάδας (9 Απριλίου 2025)
Δηλώνω επισήμως ότι από τις 9 Απριλίου 2025, ξεκίνησα απεργία γρήγορου θανάτου με τη μορφή απεργίας πείνας θανάτου στην τοποθεσία που αναφέρεται ως στρατόπεδο προσφύγων στη Φιλλιπιάδα Άρτας.
Δεν θα δεχτώ καμία ιατρική ή διατροφική παρέμβαση που αποσκοπεί στη διατήρηση της ζωής.
Αιτία για την απεργία γρήγορου θανάτου: Έχοντας επιβιώσει από δεκαετίες βασανιστηρίων υπό το τουρκικό κράτος, αναζήτησα προστασία βάσει των δικαιωμάτων ασύλου που διασφαλίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησα άσυλο στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι έχω στενά μέλη της οικογένειας και γνωστούς που διαμένουν στη Βόρεια Ευρώπη, ζήτησα άδεια να μεταβώ σε μία από αυτές τις χώρες.
Ωστόσο, τους τελευταίους 22 μήνες:

Έχω υποβληθεί σε διάφορες πρακτικές απανθρωποποίησης και απομόνωσης.
Η αίσθηση του προσανατολισμού μου έχει επηρεαστεί βαθιά.
Δεν έχω πλέον ξεκάθαρη κατανόηση του πού βρίσκομαι.
Εκτός από τη χρήση ενός τηλεφώνου Android (του οποίου την αυθεντικότητα δεν μπορώ καν να επιβεβαιώσω), έχω στερηθεί κάθε μέσο για να επικοινωνήσω με τους συγγενείς και τους φίλους μου.
Για 22 μήνες, έχω ζήσει σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και ψυχικής εξάρθρωσης, ρωτώντας επανειλημμένα τον εαυτό μου, “Πού είμαι;”

Η αίτησή μου για άσυλο εκκρεμεί εδώ και 22 μήνες χωρίς λύση και δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα ή αιτιολόγηση.

Ως εκ τούτου, ζητώ με σεβασμό τα εξής:
Α. Μια σαφή και διαφανή εξήγηση, σε γλώσσα που μπορώ να καταλάβω, σχετικά με τους λόγους για τον παρατεταμένο και άνισο χειρισμό της διαδικασίας ασύλου μου.
Β. Να εξεταστεί η αίτησή μου για άσυλο από αμερόληπτη επιτροπή, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Γ. Να μου χορηγηθεί άδεια ταξιδιού που μου επιτρέπει να μεταφερθώ σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης όπου έχω δημιουργήσει οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.

Σημείωση: Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα αυτής της απεργίας πείνας – η οποία περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση νερού και καφέ – είμαι ανοιχτός να υποβληθώ σε ιατρική εξέταση.
Με ειλικρίνεια, Μεσούτ Αϊντίν”

π

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα