Κάθειρξη 8 ετών στον τελευταίο νομάρχη Κιλκίς για κατάτμηση και απευθείας αναθέσεις

Κάθειρξη 8 ετών στον τελευταίο νομάρχη Κιλκίς για κατάτμηση και απευθείας αναθέσεις
Αίθουσα δικαστηρίου (φωτογραφία αρχείου) ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Ευάγγελος Μπαλάσκας, που ήταν ο τελευταίος νομάρχης Κιλκίς πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, καταδικάστηκε και για ανύπαρκτα έργα που υποτίθεται ότι έγιναν αντί άλλων, για τα οποία είχαν γίνει μελέτες.

Κάθειρξη 8 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον τελευταίο νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα για απιστία και ψευδή βεβαίωση, σε βαθμό κακουργήματος για έργα που ανατέθηκαν απ’ ευθείας, τα λεγόμενα 45άρια.

Το δικαστήριο ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία καταδίκασε και τον τότε διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, όπως και μία υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας που ήταν στην επιτροπή παραλαβών. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση ο πρώην νομάρχης να καταβάλει εγγύηση 5.000 ευρώ, όπως αναφέρει η voria.gr.

Η υπόθεση αφορά έργα της περιόδου 2005 – 2007 που σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατατμήθηκαν για να εκτελεστούν με απ’ ευθείας αναθέσεις του ύψους των 45.000 ευρώ, όπως και άλλα που κατασκευάστηκαν αντί άλλων τα οποία είχαν μελετηθεί και προϋπολογιστεί. Το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών ήταν καταπέλτης καθώς αναφερόταν μέχρι και σε προγραμματισμό κατασκευής περίφραξης σε πλατεία που δεν υπήρχε, ή σε προσθήκη σχολικής αίθουσας χωρίς ουσιαστικές μελέτες. Η έρευνα για τα 45άρια του Κιλκίς άρχισε ύστερα από καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κιλκίς και το ύψος της απιστίας υπολογίστηκε από το κατηγορητήριο σε 320.000 ευρώ, ενώ η ψευδής βεβαίωση για έργα που δήθεν παραδόθηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, αφορά ποσό 241.000 ευρώ.

Ο τότε νομάρχης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 χρόνων, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, δικάστηκε διά πληρεξουσίου και η θέση του για τις κατηγορίες ήταν ότι δεν έγινε καμία κατάτμηση των έργων και πως παραδόθηκαν κανονικά, παρά τις αντίθετες αναφορές του κατηγορητηρίου. Ο τότε διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 χρόνων για ηθική αυτουργία στην απιστία και ψευδή βεβαίωση και υποστήριξε πως τα έργα ήταν αυτοτελή και ο ίδιος έκανε τη δουλειά του. Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, όπως και στην υπάλληλο που ήταν στην επιτροπή παραλαβών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 χρόνων. Και εκείνη αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο στην έναρξη της διαδικασίας απάλλαξε οκτώ κατηγορούμενους, υπαλλήλους και εκλεγμένους στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, καθώς η απιστία αφορούσε ποσά μικρότερα των 120.000 ευρώ που πλέον είναι πλημμέλημα και έχει παραγραφεί. 

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα