Κάτι που κάνουμε όλοι οι οδηγοί στοιχίζει 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

Διαβάζεται σε 2'
Κάτι που κάνουμε όλοι οι οδηγοί στοιχίζει 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος
Όλοι πίνουμε καφέ στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρουμε όλοι πως απαγορεύεται, βάσει ΚΟΚ. iStock

H συνήθεια που έχουμε όλοι οι οδηγοί, να πίνουμε τον καφέ μας ενώ οδηγούμε -ή να τρώμε κάτι- απαγορεύεται, βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μπαίνετε στο αυτοκίνητο το πρωί και ξεκινάτε τη διαδρομή για τη δουλειά. Αν η απόσταση είναι μεγάλη -ή περιλαμβάνει τον παράγοντα «κίνηση»- έχετε για παρέα τον καφέ σας. Ενδεχομένως να έχετε πάρει και κάτι να φάτε, όπως οδηγείτε.

Πρόκειται για κλασικές συνήθειες των Ελλήνων οδηγών που δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως στους δρόμους των αστικών περιοχών -και όχι μόνο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν πως βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τιμωρούνται.

Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγός οδηγού για τριάντα (30) ημέρες.

Το αυτό ισχύει αν απολαμβάνετε κάποιο αναψυκτικό ή ό,τι άλλο τρώτε και πίνετε μαζί με ό,τι άλλο μπορεί να κάνετε με τα χέρια σας (πχ την εφαρμογή μακιγιάζ), ενώ είστε καθ’ οδόν και κρατάτε το τιμόνι του αυτοκινήτου στα χέρια σας.

Ακολουθεί η παράγραφος δυο του άρθρου 13 του ΚΟΚ.

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

 

Βάσει λοιπόν, του Κώδικα ο κάθε οδηγός οφείλει να αφιερώνει τα χέρια του στο χειρισμό του αυτοκινήτου, δίχως να αποσπά το οτιδήποτε την προσοχή του, προκειμένου να διασφαλίζει πως θα προβαίνει στους αναγκαίους χειρισμούς, ό,τι και αν προκύψει στο διάβα του.

Έτσι, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, προφανώς το κινητό τηλέφωνο -εκτός και αν έχει τοποθετηθεί σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα