Κάτω Σχολάρι: Σοκάρουν οι εικόνες από την “εξαφανισμένη” τεχνητή λίμνη

Διαβάζεται σε 2'
Λίμνη με ελάχιστο νερό (φωτογραφία αρχείου)
Λίμνη με ελάχιστο νερό (φωτογραφία αρχείου)

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από την άλλοτε γεμάτη τεχνητή λίμνη του Κάτω Σχολαρίου, η οποία έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της ανομβρίας.

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες της ανομβρίας του τελευταίου έτους, με την τεχνητή λίμνη του Κάτω Σχολαρίου να έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Η τεχνητή λίμνη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι πρότινος αποτελούσε πόλο έλξης για ταξιδιώτες αλλά και κατοίκους των γύρω περιοχών αφού τα ήρεμα νερά της και η πλούσια φύση που την περιτριγύριζε συνέθεταν μία όαση γαλήνης, ιδανική για κάθε λάτρη της εξοχής.

Δυστυχώς, όμως, η ανομβρία έχει σχεδόν εξαφανίσει τη λίμνη που άλλοτε είχε βάθος που ξεπερνούσε τα τρία μέτρα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα ίχνη που άφησε πίσω του το νερό, το οποίο εξατμίστηκε, δείχνουν καθαρά το μέγεθος που έχει υπό κανονικές συνθήκες η τεχνητή λίμνη, το φράγμα διαφορετικά του Κάτω Σχολαρίου. Η ανομβρία έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο στην περιοχή αλλάζοντας δραματικά την όψη της.

Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από 38 χρόνια με την κατασκευή φράγματος για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την εξυπηρέτηση της άρδευσης συγκεντρώνοντας ουσιαστικά τα όμβρια ύδατα.

Σε ποσοστό τουλάχιστον 40% τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνταν για την άρδευση περίπου 1000 στρεμμάτων. Από τη στιγμή που στέγνωσε η λίμνη οι ανάγκες εξυπηρετούνται από γεωτρήσεις και οι αγρότες φοβούνται για τα χειρότερα.

Η έκταση της λίμνης υπό κανονικές συνθήκες φτάνει περίπου τα 40 στρέμματα και αποτελεί πόλο έλξης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Ο δήμος αναμένεται να προχωρήσει σε εκβάθυνση της λίμνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα