Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του ραβίνου για Ρουβίκωνα

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του ραβίνου για Ρουβίκωνα
video

Επίσημη καταδίκη των δηλώσεων μίσους για "αναρχοάπλυτους" του ραβίνου Μορντεχάι Φριζή. Τις ύβρεις και της ρητορική μίσους είχε ήδη καταδικάσει ο β' αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ, αλλά και η πρεσβεία του Ισραήλ

 “Απαράδεκτες και προκλητικές” χαρακτηρίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) τις δηλώσεις του ραβίνου Μορντεχάι Φριζή για την επίθεση με μπογιές του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ.

“Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αποδοκιμάζει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του ραβίνου Μορντεχάι Φριζή, που διαμένει στο Ισραήλ και ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό Εβραϊσμό και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες στην Ελλάδα” τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

“Οι ακραίες αυτές απόψεις, άλλωστε, που δεν συνάδουν με τις αξίες της Εβραϊκής θρησκείας, ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να παραμείνει ούτε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησε για κάποιο μικρό διάστημα” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμα ότι “το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θεωρεί ότι αυτές οι κραυγές φανατισμού και μισαλλοδοξίας υπονομεύουν την ομαλή συμβίωση των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις”.

Πριν την επίσημη ανακοίνωση του ΚΙΣΕ, ο β αντιπρόεδρος του συμβουλίου Βίκτορ Ελιεζέρ, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Συμβολίου είχε καταδικάσει σαφώς τις δηλώσεις Φριζή μέσω facebook.

“Ως Αντιπρόεδρος Β΄ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος θέλω να δηλώσω ότι αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά τις ύβρεις και τη ρητορική μίσους που διατυπώνονται από συγκεκριμένο ραβίνο μέσω βίντεο που ο ίδιος ανήρτησε στο Διαδίκτυο, από το Ισραήλ όπου διαμένει, και ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό Εβραϊσμό και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες στην Ελλάδα. Η ρητορική μίσους είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες και την ηθική της Εβραϊκής θρησκείας και απαξιώνει τον τίτλο του «ραβίνου» τον οποίο κάποιοι επιχειρούν να παραποιούν. Γιατί ραβίνος σημαίνει «δάσκαλος» αξιών και ηθικής και όχι ρήτορας μίσους. 
Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, εύχομαι το 2018 να είναι χρονιά ειρήνης και ευημερίας για όλους τους συνανθρώπους μας και να επικρατήσουν η σύνεση και η σωφροσύνη απέναντι σε κάθε μορφή φανατισμού και μισαλλοδοξίας”, είχε γράψει ο κ.Ελιζιέ.

Τις δηλώσεις έχει καταδικάσει και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι προκειται για προσωπική άποψη του Ραβίνου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη θέση της πρεσβείας.

Το ζήτημα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κοινοποίησε την ειδηση για τις δηλώσεις του Ραβίνου σχολιάζοντας “άψογος”, γεγονός που καυτηρίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα