Κύκλωμα εκβιαστών: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των δραστών

Διαβάζεται σε 3'
elas
Αστυνομικές δυνάμεις ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Νέες στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα από τον τρόπο δράσης του κυκλώματος μαφιόζων που εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τον τρόπο δράσης του νέου κυκλώματος εκβιαστών, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς και διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη του κυκλώματος πουλούσαν “προστασία” σε μια σειρά από καταστήματα και εισέπρατταν εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους μεγάλα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η εξιχνίαση της εν λόγω οργάνωσης οδήγησε στην αποκάλυψη των συγκοινωνούντων δοχείων σκληρών ποινικών και οργανωμένων οπαδών. Ίδιοι άνθρωποι σε οπαδικά επεισόδια και σε εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς ιδιοκτητών από τους οποίους έπαιρναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην καταστρέψουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα πολλά μαγαζιά τα οποία «προστάτευαν» ήταν στα Άνω Λιόσια, το οποίο πριν από 5 χρόνια, στις 15/5/2019 είχε γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης από την οποία είχαν προκληθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Από τις από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες προέκυψε ότι ο 26χρονος από τους συλληφθέντες στις 23/03/2024 θα ερχόταν εδώ «φύλαξη» για δύο ώρες.

Ο διάλογος που φαίνεται πως είχε μέλος του κυκλώματος με τον ιδιοκτήτη:

Ιδιοκτήτης καταστήματος: «Αντιμετώπισα πρόβλημα με Ρομά, στο μαγαζί. Τελικά λύθηκε, έφυγαν μόνοι τους».

Μέλος κυκλώματος: «Κάλεσε με ξανά αν χρειαστείς κάτι».

Σε άλλη περίπτωση όταν οι ιδιοκτήτες καταστήματος αλλά και καντίνας στα Άνω Λιόσια αρνήθηκαν να πληρώσουν για «προστασία», ο 26χρονος μαζί με άλλους συνεργούς του, προχώρησαν σε εμπρησμό της καντίνας, παίρνοντας αμοιβή 2.000 ευρώ.

Ο διάλογος που φαίνεται πως είχε μέλος του κυκλώματος με τον ιδιοκτήτη:

Ιδιοκτήτης καταστήματος στα Άνω Λιόσια: «Πέρασες κάποια από τις προηγούμενες μέρες από το κατάστημα;»

26χρονος συλληφθείς: «Πέρασα πριν από δύο ημέρες, αλλά τα χρήματα ήταν για την προηγούμενη εβδομάδα».

Ιδιοκτήτης καταστήματος στα Άνω Λιόσια: «Τη Δευτέρα δεν μπορώ να συγκεντρώσω τα χρήματα, επειδή δεν έχει δουλειά το μαγαζί. Να έρχεσαι Παρασκευή ή Σάββατο».

Στις 11/03/2024 και πάλι ο 26χρονος ήρθε σε αυτό το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα δυτικά προάστια. Μπήκε στο εσωτερικό. Η ιδιοκτήτρια κατευθύνθηκε πίσω από το πάσο, άνοιξε ένα συρτάρι, του παρέδωσε και στη συνέχεια εκείνος αποχώρησε.

Αυτή ήταν και μια πρακτική που γινόταν σε πολλά καταστήματα από το ίδιο άτομο όπως αποτυπώνεται στις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Πώς δούλευαν οι “φύλακες”

Τα μέλη της οργάνωσης πούλαγαν και προστασία στα μαγαζιά έχοντας τον ρόλο φύλακα:

«Φύλακας»: Να μην τους διώξω ε;

Ηγετικό μέλος: Όχι από εκεί όχι, στα μαγαζιά που σου έχω πει να κοιτάς μην πάρουνε τίποτα.

«Φύλακας»: Ναι τους είδα, έτσι έκοψε το ματάκι μου φίλε από μακριά δύο πρεζόνια να έρχονται και μπήκαν εκεί μέσα.

Ηγετικό μέλος: Εντάξει εκεί πέρα ας κάνουν ότι θέλουνε. Τώρα δεν με νοιάζει για εκεί.

«Φύλακας»: Να το σπάσουν το μαγαζί, να μας πάρουνε τηλέφωνο να μας πούνε ξέρεις…

Ηγετικό μέλος: Αυτός ρε μ…..α, σου δίνει λεφτά αυτός…

Μέλη της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στις φυλακές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τέσσερα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που το περασμένο Σάββατο συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα