Κύκλωμα εκβιαστών: Οι συναντήσεις δευτερολέπτων και οι τρόποι για να ξεφεύγουν

Διαβάζεται σε 3'
Κύκλωμα εκβιαστών: Οι συναντήσεις δευτερολέπτων και οι τρόποι για να ξεφεύγουν
INTIME

Ξετυλίγεται, όσο περνούν οι μέρες, ο τρόπος δράσης του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στην Αττική με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Πολιτισμού.

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν, το βράδυ της Πέμπτης, πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο φερόμενοι αρχηγοί του κυκλώματος εκβιασμών σε επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

Επρόκειτο για τη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων που οδηγήθηκε την Πέμπτη στα δικαστήρια, ενώ την Τετάρτη είχαν απολογηθεί οκτώ κατηγορούμενοι. Συνολικά για την υπόθεση, οι δικαστικές Αρχές έχουν κρίνει προσωρινά κρατούμενους επτά από τους κατηγορούμενους, ενώ ελεύθεροι υπό όρους έχουν αφεθεί οι υπόλοιποι επτά.

Όλοι οι κατηγορούμενοι (14 συνολικά) είναι αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στόχευε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στη φυλακή είναι η 43χρονη «Νάνσυ», που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, καθώς και ο 64χρονος συγκατηγορούμενός της. Προφυλακιστέος κρίθηκε, επίσης, και κατηγορούμενος που είναι συγγενής υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο αδελφός της 43χρονης, αλλά και δύο ακόμα υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.

 

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για το κύκλωμα εκβιασμών

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται αναλυτικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 2023.

Οι καταστηματάρχες -είτε με πρωτοβουλία δίκη τους είτε μετά από προσέγγιση των κατηγορουμένων- λάμβαναν προστασία καθώς είχαν τη δυνατότητα να αποτρέπουν παραβάσεις, ενώ η οργάνωση είχε πλήρη ιεραρχία, στην οποία περιλαμβάνονταν τα κατώτερα μέλη, όπως οι εισπράκτορες κι οι ταμίες που λάμβαναν τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, αλλά και οι διευθυντές -δύο στον αριθμό- οι οποίοι καθοδηγούσαν και επόπτευαν τους υπόλοιπους.

Βασικά μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται, κατά το κατηγορητήριο, οι δημόσιοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών. Οι τελευταίοι φέρονται να λάμβαναν απευθείας εντολές από τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης για τον στοχευμένο έλεγχο συγκεκριμένων καταστημάτων ακόμη και για συγκεκριμένες παραβάσεις που θα έπρεπε να βεβαιώσουν κατά τον έλεγχο τους.

Ως προς τη λειτουργία της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συναντήσεις ήταν σύντομες -ακόμα και μερικών δευτερολέπτων- ενώ λάμβαναν χώρα με μεγάλη επιμέλεια, ώστε -όπως αναφέρεται- είτε να φαίνονται τυχαίες είτε να μην γίνονται αντιληπτές. Συχνά, μάλιστα, οι επαφές εμφανίζονται να γίνονταν σε τουαλέτες καταστημάτων ή ακόμα και σε οχήματα, ενώ φαίνεται πως εκμεταλλευόντουσαν και διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω των οποίων συνομιλούσαν κεκαλυμμένα.

Μάλιστα, φέρονται ως μέτρο προστασίας να χρησιμοποιούσαν μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα μετά την παρέλευση χρονικού ορίου.

Επισημαίνεται, δε, αναλυτικά στο κατηγορητήριο ότι ο κατηγορούμενος που τού αποδίδεται διευθυντικός ρόλος μαζί με τη 43χρονη «Νάνσυ», εμφανίζεται να χρησιμοποιούσε μηχανή για τις μετακινήσεις του, κινούμενος ανάποδα σε μονόδρομους ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η παρακολούθησή του, ενώ το όχημα φαίνεται πως ανήκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του από τις διωκτικές αρχές.

Σε περιοδικά, εφημερίδες και τάπερ έκρυβαν τα κέρδη

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέλη του κυκλώματος έκρυβαν τα κέρδη που αποκόμιζαν από την παράνομη δράση τους μέσα σε περιοδικά, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες αλλά και τάπερ.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ανέγραφαν πάνω σε κάθε συσκευασία το ακριβές ποσό που απέκρυπταν, καθώς και το είδος του χαρτονομίσματος (πχ. 5.000 ευρώ σε 50ρικα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα