Κύκλωμα εκβιαστών: Σε εξέλιξη οι απολογίες έξι μελών – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Διαβάζεται σε 3'
Δικαστήρια
Δικαστήρια INTIME

Μαραθώνιες οι απολογίες των υπόλοιπων έξι κατηγορούμενων για το κύκλωμα εκβιαστών. Η ιεραρχία και ο τρόπος δράσης τους.

Μαραθώνιες εξελίσσονται οι απολογίες και των υπόλοιπων έξι κατηγορούμενων, που βρίσκονται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων λόγω της εμπλοκής τους στο φερόμενο «κύκλωμα εκβιαστών».

Ήδη από τους έξι κατηγορούμενους που πρόκειται να απολογηθούν σήμερα, ανάμεσα τους και οι δυο φερόμενοι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, πέντε έχουν ολοκληρώσει τις εξηγήσεις τους ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς. Όταν πλέον έχουν όλοι περάσει από το στάδιο της απολογίας, το λόγο θα έχει ο εισαγγελέας ο οποίος και θα εισηγηθεί σχετικά με την προφυλάκιση ή μη των κατηγορούμενων και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η ποινική τους μεταχείριση.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη απολογήθηκαν ακόμα 8 κατηγορούμενοι, η πλειοψηφία των οποίων αφέθηκε ελεύθερη με όρους. Μόλις δυο άτομα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο καταγράφεται αναλυτικά η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να ξεκίνησε τον Ιανουαρίο του 2023. Οι καταστηματάρχες -είτε με πρωτοβουλία δίκη τους είτε μετά από προσέγγιση των κατηγορούμενων- λάμβαναν προστασία καθώς είχαν τη δυνατότητα να αποτρέπουν παραβάσεις, ενώ η οργάνωση είχε πλήρη ιεραρχία, στην οποία περιλαμβάνονταν τα κατώτερα μέλη, όπως οι εισπράκτορες κι οι ταμίες, που λάμβαναν τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, αλλά και οι διευθυντές-2 στον αριθμό- οι οποίοι καθοδηγούσαν και εποπτεύαν τους υπόλοιπους .

Βασικά μέλη της οργάνωσης εμφανίζονται κατά το κατηγορητήριο, οι δημόσιοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών. Οι τελευταίοι φέρονται να λάμβαναν απευθείας εντολές από τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης για τον στοχευμένο έλεγχο συγκεκριμένων καταστημάτων ακόμη και για συγκεκριμένες παραβάσεις που θα έπρεπε να βεβαιώσουν κατά τον έλεγχο τους.

Ως προς τη λειτουργία της οργάνωσης, σύμφωνα με την κατηγορίες, οι συναντήσεις ήταν σύντομες -ακόμα και μερικών δευτερολέπτων- ενώ λάμβαναν χώρα με μεγάλη επιμέλεια, ώστε -όπως αναφέρεται- είτε να φαίνονται τυχαίες είτε να μην γίνονται αντιληπτές. Συχνά μάλιστα, οι επαφές μερικών γίνονταν σε τουαλέτες καταστημάτων ή ακόμα και σε οχήματα, ενώ φαίνεται πως εκμεταλλευόντουσαν και διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω των οποίων -κατά την κατηγορία- συνομιλούσαν κεκαλλυμμένα. Μάλιστα, φέρονται ως μέτρο προστασίας να χρησιμοποιούσαν μηνύματα που διαγράφονται αυτόματα μετά την παρέλευση χρονικού ορίου.

Επισημαίνεται δε αναλυτικά στο κατηγορητήριο, ότι ο κατηγορούμενος στον οποίο αποδίδεται διευθυντικός ρόλος μαζί με τη 43χρονη, εμφανίζεται να χρησιμοποιούσε μηχανή για τις μετακινήσεις του, κινούμενος ανάποδα σε μονόδρομους ώστε να δυσκολεύεται η παρακολούθηση του, ενώ το όχημα φαίνεται πως ανήκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του από τις διωκτικές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα