Κίνδυνος για την υγεία η αλόγιστη χρήση χημικών
Οι επιπτώσεις των δακρυγόνων στην υγεία των πολιτών. Τι δήλωσε στο NEWS 247 ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιώργος Αρβανίτης. Προτείνουν την κατάργηση της χρήσης χημικών ως μέσου καταστολής (Vids)
- 01 Ιουλίου 2011 11:38
Μετά τα τελευταία επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιώργος Αρβανίτης, επισημαίνει ότι το κόστος της ρίψης χημικών υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής για τους πολίτες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
“Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τη δραστική ουσία που περιέχεται μέσα στα δακρυγόνα. Αυτά συνήθως τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν μία χημική ουσία που έχει τον κωδικό CS.
Δέκα φορές πιο επικίνδυνα τα χημικά σε κλειστό χώρο
Με τις εικόνες να αποτυπώνουν τη ρίψη χημικών από τις δυνάμεις της Αστυνομίας στο Μετρό, ο Γιώργος Αρβανίτης επισήμανε ότι εάν απαγορεύεται η ρίψη χημικών μία φορά σε ανοιχτό χώρο, τα χημικά σε κλειστό χώρο απαγορεύονται δέκα φορές.
“Είναι απίστευτα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι ποσότητες των χημικών που παραμένουν μέσα σε μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα. Άρα η επίδραση είναι μεγαλύτερη σε κλειστό χώρο”, σημείωσε.
Οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών
Η ουσία CS κατατάσσεται στα χημικά όπλα και μάλιστα είναι δέκα φορές δραστικότερη από τις ουσίες που περιέχονταν στα παλαιότερα δακρυγόνα. Η ουσία αυτή μπορεί να αποβεί τοξική εάν ριχθεί από πολύ μικρή απόσταση, δηλαδή μικρότερη από πέντε μέτρα, ή και μέσα σε κλειστό χώρο”, σημείωσε στο NEWS 247.
Σε περίπτωση που η ουσία CS εισέλθει στο λάρυγγα μέσω της αναπνοής, όπως ανέφερε, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό στα μάτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακραίες όπως τις χαρακτήρισε, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του στομάχου αφού θα εισέλθει στο πεπτικό σύστημα, αλλά αυτό είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις (σ.σ. χημικών).
“Στις ίδιες συγκεντρώσεις, μπορεί να προκληθεί πνευμονικό οίδημα ή ακόμα και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτές οι επιδράσεις κυρίως εκδηλώνονται στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες -ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους, ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα- που μπορεί να συμμετέχουν σε κάποιες διαδηλώσεις ή να περνάνε από εκεί”, συνέχισε.
Οι επιπτώσεις στις ομάδες αυτές, όπως εξήγησε, μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρές. “Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να γίνει αντιληπτό ποιο είναι το κόστος που έχει η χρήση αυτού του μέσου για τη γρήγορη διάλυση του πλήθους από τις δυνάμεις ασφαλείας, ένα κόστος που υποβαθμίζει πολύ σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στη δραστική ακτίνα είτε στην ευρύτερη περιοχή γιατί αυτές οι ουσίες δεν φεύγουν πολύ εύκολα από τα κλειστά μικροπεριβάλλοντα των αστικών περιοχών”, συμπλήρωσε.
Η απομάκρυνσή τους, όπως ανέφερε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και μπορεί να έχουμε πολύωρη ή και πάνω από ημέρα παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των χημικών αυτών ενώσεων σε σημαντικές συγκεντρώσεις που μπορεί να επιφέρουν συμπτώματα που είναι πολύ σοβαρά.
Τα ληγμένα χημικά
Ενδεχόμενη λήξη της διάρκειας των χημικών αυτών όπλων, όπως ανέφερε ο Γιώργος Αρβανίτης, μπορεί να επιφέρει είτε μείωση της επίδρασης που θα έχουν αυτά επάνω στον πληθυσμό είτε αύξηση κάτι που εξαρτάται από τις συνθήκες φύλαξης, τις συνθήκες διαχείρισης του προϊόντος, τις υδρολύσεις που πιθανόν να συμβαίνουν.
“Άρα, το ότι είναι ληγμένα τα δακρυγόνα δεν σημαίνει αυτόματα ότι επιβάλλουν σε μεγαλύτερη επίδραση τους πολίτες, αλλά ούτε ότι επιβάλλουν κατ’ ανάγκη σε μικρότερη. Συνήθως εξασθενούν, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα”, τόνισε.
Πρόταση για κατάργηση χρήσης χημικών
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, όπως ανέφερε, εχθές, όπως και παλαιότερα, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητά να ληφθεί μια πρωτοβουλία απαγόρευσης της χρήσης των δακρυγόνων και άλλων χημικών ουσιών για την καταστολή του πλήθους από τις δυνάμεις ασφαλείας.
“Αυτό το μέτρο νομίζουμε ότι είναι το κατάλληλο που θα αποτρέψει και μελλοντικές εκθέσεις σε τέτοιες χημικές ουσίες. Μάλιστα, η απόσυρση ενός χημικού όπλου από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης από την πολιτεία είναι μία κίνηση καλής θέλησης του κράτους προς την κοινωνία, κάτι που είναι ζητούμενο σήμερα και που μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών”, υπογράμμισε.
Η κατάργηση στην Ελλάδα θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο
Με το 2011 να αποτελεί το διεθνές έτος της Χημείας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιώργος Αρβανίτης, το να ξεκινήσει από τη χώρα μας η κατάργηση της χρήσης δακρυγόνων για την καταστολή του πλήθους θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό.
“Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς και νομίζω ότι θα έχει και παγκόσμιο αντίκτυπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι επιθυμούν να δοθεί το στίγμα της Ελλάδας σε αυτό το διεθνές έτος της Χημείας.