Κινητοποίηση για τον όρο “γυναικοκτονία”
Η εγκύκλιος που άλλαξε τα δεδομένα αναφορικά με τον όρο "γυναικοκτονία", την ώρα που η χώρα μετρά 12 δολοφονίες γυναικών μέσα σε δέκα μήνες.
- 05 Νοεμβρίου 2021 06:05
Ντόμινο εξελίξεων έφερε η αναφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο όρο «γυναικοκτονία», ο οποίος παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Μία μέρα μετά από την εγκύκλιο του Βασίλη Πλιώτα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε στη Βουλή τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με στόχο την αναθεώρηση των διατάξεων που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία.
Με τις γυναικοκτονίες να αριθμούν πλέον τις 12 από την αρχή του έτους, αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη για τροποποιήσεις στο ποινικό σύστημα, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στις συνεχείς δολοφονίες συζύγων και συντρόφων, πρώην ή νυν. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, βασικός στόχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θα πρέπει να είναι η αυστηροποίηση των ποινών αναφορικά με τις γυναικοκτονίες, οι οποίες -όπως ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου- «παίρνουν διαστάσεις πανδημίας. Η τιμωρία πρέπει να είναι ανάλογη με το έγκλημα και να εμπεδωθεί, η αυστηροποίηση της ανθρωποκτονίας και στους όρους αποφυλάκισης που πιθανόν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά».
Ωστόσο, πληθαίνουν συνεχώς και οι φωνές που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πλευρά της Δικαιοσύνης για το φαινόμενο αυτό, που θέλει μέσα σε δέκα μήνες να έχουν δολοφονηθεί 12 γυναίκες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά, ο νομικός Γιάννης Γλύκας: «η αφαίρεση της ζωής μίας γυναίκας δεν συνιστά ένα νέο είδος αδικήματος, συνιστά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 299 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή την πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών μέχρι να ψηφιστεί η νέα διάταξη που θα προβλέπει μόνο ισόβια κάθειρξη! Η αφαίρεση της ζωής, όμως, μίας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, δηλαδή λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, από έμφυλα κίνητρα, πρέπει να προβληματίσει περί της αναγκαιότητας νομικής αναγνώρισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο. Η νομική αναγνώριση της αφαίρεσης ζωής γυναίκας μπορεί να λαμβάνεται υπόψη γενικότερα ή κατά την επιμέτρηση της ποινής και να συνεκτιμάται το φύλο του θύματος, η σχέση του με το δράστη και να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου, ως λόγος επιλογής του συγκεκριμένου θύματος,το οποίο στοχοποιείται (λόγω) του φύλου του και αντιμετωπίζεται (το θύμα) ιδιοκτησιακά και ασκείται εξουσία πάνω του ! Αυτοτελώς είτε στα πλαίσια επέκτασης είτε εξειδίκευσης του 82Α ΠΚ (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά)».
Η εγκύκλιος που άλλαξε τα δεδομένα
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εγκύκλιο του προς τις εισαγγελίες της χώρας, σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν κράτη που έχουν νομοθετήσει γύρω από το ζήτημα. «Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο «γυναικοκτονία» και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και η αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ» ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τονίζοντας ότι «Διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή. Η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε, αξιώνει επιτακτικά, στα πλαίσια της λειτουργικής αρμοδιότητας και αποστολής για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών, και την δική σας, υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή».
Μάλιστα, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία όχι μόνο των γυναικοκτονιών, αλλά της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας που απαντάται μετά την παρατεταμένη καραντίνα, ζήτησε να ενταθεί η υπηρεσιακή δραστηριότητα των εισαγγελέων, εμπλουτίζοντας και επαυξάνοντας την στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από τις γενικές οδηγίες που διαβίβασε στους παραλήπτες του εγγράφου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις