Κύθηρα: Η στιγμή που Καναντέρ παίρνει νερό από τη θάλασσα

Κύθηρα: Η στιγμή που Καναντέρ παίρνει νερό από τη θάλασσα

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η Πυροσβεστική. Δείτε το βίντεο που ένα Καναντέρ συνεχίζει να επιχειρεί ώστε να σβήσει και τις τελευταίες μικροεστίες στο νησί

Μπορεί το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να είναι ήδη στα Κύθηρα και να  εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για το πως ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης, το σύνολο των πυροσβεστών βρίσκονται στο πόστο τους και μάλιστα σε πλήρη ετοιμότητα.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε είναι το βίντεο, που είναι τραβηγμένο από την παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο και δείχνει ότι ακόμη και το μεσημέρι της Δευτέρας που δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα τα Καναντέρ πραγματοποιούν ρίψεις νερού ώστε να σβήσουν και την παραμικρή εστία φωτιάς.

Στην Πυροσβεστική είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και εκμεταλλεύονται την ευεργετική άπνοια με συνεχείς ρίψεις νερού από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς η πρόγνωση του καιρού που έχουν από την ΕΜΥ για σήμερα προβλέπει ασθενείς, μεταβλητούς ανέμους σε διευθύνσεις, εντάσεως έως 3 μποφόρ και αργά το απόγευμα αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά.

Wildfire in Kythera island, Greece on August 6, 2017. / , , 6 2017. George Anastoulis / SOOC

 

Σημειώνεται ότι κοντά στο 8% της συνολικής έκτασης των Κυθήρων κατέκαψε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά. Όπως δήλωσε «έχουν καταστραφεί γύρω στις 20.000 στρέμματα. Το νησί είναι 280.000 στρέμματα, κάηκε περίπου το 8% της έκτασης των Κυθήρων.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ EUROKNISSI Eurokinissi

Η οικολογική καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη», ανέφερε η κ .Γεννιά, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι «οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να μπορέσει η κυβέρνηση να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, γιατί έχουν καταστραφεί οι ελιές τους, τα μελίσσια τους, αλλά και κάποια ζώα».

Σε εξέλιξη νέες πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκονται από νωρίτερα το μεσημέρι δύο νέες πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Ηλεία, χωρίς να απειλούνται τυχόν κατοικημένες περιοχές. Στην Μεσσηνία έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Καστάνια Μεσσήνης. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο ένα CANADAIR και 3 PZL.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ EUROKNISSI Eurokinissi

 

Στην Ηλεία έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Αχλαδινή. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, ένα CANADAIR και 4 PZL.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.

Πτήσεις ρεκόρ

Επί 208,5 ώρες πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας το περασμένο τριήμερο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συμπλήρωσαν 97,2 ώρες πτήσεως. Συνολικά, τα CL-215, CL-415 και τα PZL πραγματοποίησαν 84 εξόδους.

Περαιτέρω PZL αεροσκάφη πραγματοποίησαν αποστολές επιτήρησης στη Λέσβο και στο Ζυγό Καβάλας. Στις 4 εξόδους συμπληρώθηκαν 5,4 ώρες πτήσεως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα