Κιβωτός του Κόσμου: Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον πατέρα Αντώνιο
Διαβάζεται σε 5'Η εισήγηση και η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στη δίκη σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες φιλοξενουμένων για κακοποίησή τους.
- 14 Οκτωβρίου 2024 12:25
Την ενοχή του πατέρα Αντωνίου για συνολικά πέντε πράξεις που σχετίζονται με κακοποιήσεις ανηλίκων πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στη δίκη για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε, επίσης, την καταδίκη ακόμα πέντε κατηγορουμένων, όλοι τους στελέχη της οργάνωσης σε διάφορες δομές τις επικράτειας, που κατά περίσταση κατηγορούνται για σωματική βλάβη κατά αδύναμων ατόμων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, απειλή, έκθεση και άλλα.
Παράλληλα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή δύο κατηγορουμένων πρώην υπαλλήλων της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, οι καταγγελίες που έγιναν δεκτές αφορούν μόνο στις δομές του Άνω Βόλου, του Διμηνίου και της Χίου, ενώ αμφισβητήθηκαν όσα φέρονται να έλαβαν χώρα στις δομές της Αθήνας, της Πωγωνιανής και της Καλαμάτας, καθώς για όλες εκείνες τις καταγγελίες η εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των εμπλεκόμενων κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών.
Να σημειωθεί ότι τη δίκη αφορά μόνο στα πλημμελήματα της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, καθώς έχει διαχωριστεί. Ως προς τις κακουργηματικές κατηγορίες η δίκη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Η εισήγηση της εισαγγελέως
Νωρίτερα, την πεποίθηση πως ο πατέρας Αντώνιος «είχε έναν κυρίαρχο και ενεργό ρόλο» και «η άποψή του ήταν καθοριστική για την πορεία της Οργάνωσης» εξέφρασε η εισαγγελέας.
Ειδικότερα, ξεκινώντας την εισήγησή της, αναφέρθηκε στον πατέρα Αντώνιο, λέγοντας πως ήταν ο «ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου και κεντρικό πρόσωπο αυτής. Ήταν πνευματισμός των ανθρώπων και εμπνευστής του μοντέλου αυτού». Όπως είπε «ήταν πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά, τα οποία τον αποκαλούσαν «πατέρα» τους. Μετέβαινε στις δομές για προσωπική επαφή με τα παιδιά και το προσωπικό και έπαιρνε τις σημαντικές αποφάσεις».
Ως προς τη δομή του Άνω Βολου, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο πατέρας Αντώνιος και δύο ακόμα κατηγορούμενοι για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αδύνατου προσώπου.
Κατά την αγόρευσή της, ο καταγγέλλων Κ. αφού κατέστη κατηγορούμενος μαζί με ακόμα δύο φιλοξενούμενους για κλοπή εντός της δομής, μεταφέρθηκε σε ένα χώρο μακριά από τους συνομήλικους του και το χώρο διαβίωσης του. «Πρόκειται για μέτρο απομονωτικό με τιμωρητικό χαρακτήρα. Έλαβε χώρα άμεσα μετά την κατηγορία της κλοπής και υπήρχε απαγόρευση επαφής με τα άλλα παιδιά. Στόχος ο ψυχικός πόνος στον ανήλικο, ο οποίος κατά μάρτυρες για κάποιο διάστημα δεν έτρωγε. Ήταν ένα ακραίο μέτρο με εμπλεκόμενους τρεις κατηγορούμενους, που εργάζονταν στη δομή του Άνω Βόλου» υποστήριξε η εισαγγελέας, τονίζοντας την εμπλοκή του πατέρα Αντωνίου:
«Στην ανωτέρω απόφαση συμμετείχε και ο πατέρας Αντώνιος αναγκαίως γιατί η απόφαση πάρθηκε με την απόφαση των κεντρικών της Αθήνας. Ο ρόλος του πρώτου κατηγορουμένου ήταν κυρίαρχος και καθοριστικός και είχε εποπτεία όλης της οργάνωσης. Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να μην απασχόλησε και τον ίδιο, λόγω της φύσης της κλοπής».
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώνεται από κανένα άλλο στοιχείο ότι ο ανήλικος καταγγέλλων υποβλήθηκε σε εξουθενωτική εργασία σωματικά και ψυχικά σε δομές».
Αναφορικά με ακόμα δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στη δομή του Άνω Βόλου και του Διμηνίου, η εισαγγελία ζήτησε να κριθούν ένοχοι τρία στελέχη της δομής κατά περίσταση για πλημμεληματική απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αδύναμου προσώπου (312ΠΚ), με ηθικό αυτουργό τον πατέρα Αντώνιο. Πρόκειται για βίαια περιστατικά κατά του ανήλικου Κ. ο οποίος κακοποιήθηκε χωρίς να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. «Η κατάθεση του καταγγέλλοντα είχε σαφήνεια χωρίς αντιφάσεις και λογικά κενά» υποστήριξε, τονίζοντας πως τα ίδια περί τραυματισμού επιβεβαίωσαν και παιδαγωγοί της δομής.
Ο πατέρας Αντώνιος ζητήθηκε να καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αδύναμων προσώπων και σε απλή σωματική βλάβη. «Ο πρώτος κατηγορούμενος αρνήθηκε τη συμμετοχή του αναφέροντας πως δεν έλαβε χώρα ξυλοδαρμός και ότι ο ανήλικος δεν έφερε κάποιο σημάδι. Οι ισχυρισμοί του δεν είναι πειστικοί γιατί ήταν παρών σε ενημέρωση σχετικά με τα συμβάντα λέγοντας πως ο ανήλικος αυτοτραυματίστηκε» είπε και πρόσθεσε: «ο κατηγορούμενος δεν ήταν αμέτοχος. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα σε χρόνο που συνέπεσε να βρίσκεται εκεί σε συνδυασμό με το ρόλο του και το σεβασμό που έδειχναν οι υπόλοιποι σε αυτόν, σημαίνει ότι τέλεσε την πράξη».
Ως προς τη δομή της Χίου, η εισαγγελέας έκρινε πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος ο διευθυντής της δομής και ο πατέρας Αντώνιος, καθώς «προκάλεσαν ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει στον ανήλικο Ν.Χ. σοβαρή ψυχική βλάβη λόγω της παρατεταμένης απομόνωσής του». Πρόκειται για τον ανήλικο ο οποίος κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι ζούσε απομονωμένος από τα υπόλοιπα παιδιά, του απαγορεύθηκε η επικοινωνία μαζί τους, ενώ το βράδυ τον κλείδωναν στο δωμάτιο από το οποίο εξερχόταν μόνο για να παρακολουθήσει σχολείο. «Του επιτράπηκε η σταδιακή ένταξη στην ομάδα των υπολοίπων φιλοξενούμενων, όπως προκύπτει από έγγραφα της δικογραφία» ανέφερε η εισαγγελέας.
Να σημειωθεί ότι κατά την εισαγγελική πρόταση θα πρέπει να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι λόγω αμφιβολιών για σωρεία άλλων καταγγελιών που έχουν λάβει χώρα.