Κιβωτός του Κόσμου: Το σχέδιο Θεού που προϋπήρχε σύμφωνα με τον πατέρα Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Το σχέδιο Θεού που προϋπήρχε σύμφωνα με τον πατέρα Αντώνιο
O πάτερ Αντώνιος ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δράση και οι σκοποί της ύπαρξης της Κιβώτου του Κόσμου και η φιλοσοφία του πατέρα Αντώνιου όπως αυτή εκφράζεται στο site της οργάνωσης.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι πασίγνωστη οργάνωση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αυτό που ξεκαθαρίζει στο επίσημο site της η Κιβωτός είναι ότι “πρόκειται για Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Δεν έχει, άρα, επίσημη σχέση με την ελληνική πολιτεία ή με την ελληνική εκκλησία. Είναι μορφή ΜΚΟ και, όπως τονίζεται “απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον”.

Βέβαια η ίδια η Κιβωτός του Κόσμου κάνει λόγο για “συνεργασίες με τις Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα τα παιδιών”, ωστόσο είναι σαφές ότι μιλάμε για μία ιδιωτική δομή.

Η ίδια η Κιβωτός τονίζει ότι “χρηματοδοτείται 100% από την αγάπη του κόσμου χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση”.

Κύριο μέλημα της Κιβωτού “είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας, θα μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους”.

Τα παιδιά της Κιβωτού “είναι 400 μέχρι στιγμής, στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού του Κόσμου μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας”.

Συνολικά η Κιβωτός του Κόσμου διαθέτει τρεις δομές σε Αθήνα και Πειραιά, δύο στην Ηπειρο, μία στη Χίο, μία στο Βόλο και μία στην Καλαμάτα. Διαθέτει επίσης δύο Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών.

Οπως εξηγεί, “στα σπίτια φιλοξενίας, υποδεχόμαστε κάθε παιδί, του οποίου έχει διαπιστωθεί, ύστερα από κοινωνική έρευνα αλλά και απόφαση από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, η ακαταλληλότητα/ανυπαρξία του οικογενειακού του περιβάλλοντος”.

“Τα αιτήματα φιλοξενίας έρχονται από εισαγγελίες ανηλίκων, Δικαστικές Αρχές, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Νοσοκομείων Παίδων, Νομαρχιών, ή και άλλους χώρους προστασίας ανηλίκων”. Είναι, άρα, στενή η επαφή της Κιβωτού με σειρά από κρατικές αρχές.

Πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος της Κιβωτού

Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου (πάτερ Αντώνιος) εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα.

“Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη..” λέει στο επίσημο site της Κιβωτού για τη δράση του.

Εχει στο πλευρό του τη σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και φυσικά την ικανοποίηση του εγχειρήματος”.

Τονίζει, ακόμα, ότι “η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε. Η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους”.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του είναι οι ακόλουθες σκέψεις: “Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις; Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα