Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη για τα πλημμελήματα

Διαβάζεται σε 2'
Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου EUROKINISSI

Καταθέτει σήμερα η πρώτη μάρτυρας σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος της Κιβωτού του Κόσμου. Στο μικροσκόπιο ο πατέρας Αντώνιος

Για σειρά καταγγελιών σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέθεσε η Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου εκδικάζονται οι πλημμεληματικές πράξεις κατά του πατέρα Αντώνιου και επτά πρώην εργαζόμενων της οργάνωσης.

Η κοινωνική λειτουργός, η πρώτη μάρτυρας που καταθέτει στη δίκη, αναφέρθηκε στα όσα γνωστοποιήθηκαν στην ανεξάρτητη αρχή από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών, αλλά και στα όσα η ίδια έλαβε γνώση από τις συζητήσεις της με καταγγέλλοντες. Ειδικότερα, μίλησε για «σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση», περιγράφοντας πως «τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση», αλλά και ότι «τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν παραδείγματος χάρη βόλτα με φίλους».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, υπήρχαν και συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή με την οικογένεια ή αλλαγή δομής. Επίσης, της μεταφέρθηκαν περιστατικά ξυλοδαρμών και μια φορά γι γενετήσιες πράξεις, ενώ «υπήρχε και εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης από το σχολείο».

Εν γνώσει του πατέρα Αντώνιου

Η κοινωνική λειτουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη καταγγελία πρώην εργαζόμενης, που αφορούσε στη δομή της Χίου. «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη» κατέθεσε προσθέτοντας ότι ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος ήταν απών από τη δικαστική αίθουσα, έφερε ευθύνη για αυτή την κατάσταση:

«Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον, ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω».

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα που αφορούν σε σωματικές τιμωρίες, κακοποιητικές συμπεριφορές και απειλές σε παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα