Κλείνει το “Γιασεμί”, το αγαπημένο μαγαζί στα σκαλάκια της Πλάκας
Διαβάζεται σε 4'
Το εμβληματικό καφέ-μπιστρό στα Αναφιώτικα της Πλάκας, το “Γιασεμί”, κλείνει μετά από 16 χρόνια. Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση – ανακοίνωση.
- 31 Μαρτίου 2025 09:52
Όλοι οι Αθηναίοι γνωρίζουν και σίγουρα έχουν κάτσει, έστω μια φορά στη ζωή τους, στο “Γιασεμί”, το εμβληματικό μαγαζί στα σκαλάκια της Μνησικλέους, στα Αναφιώτικα στην Πλάκα.
Το δημοφιλές καφέ-μπιστρό, που από όταν άνοιξε το 2009 μετατράπηκε στο απόλυτο hot spot της πόλης, δυστυχώς, κλείνει, έπειτα από 16 χρόνια παρουσίας στην διασκέδαση των κατοίκων και των τουριστών της πόλης.
Το “Γιασεμί” αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά των Αθηναίων, διαθέτοντας πάντα μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, γεμάτη ζεστασιά τον χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, και μυρωδιές από τις σπιτικές λιχουδιές που προσέφερε ολόχρονα.
Το “Γιασεμί” σέρβιρε καφέ, ποτά, φαγητό, σπιτικές πίτες και γλυκά, αποτελώντας χαρακτηριστικό σημείο του ιστορικού κέντρου, ενώ μεταξύ άλλων, είχε “πρωταγωνιστήσει” στην ταινία “Αν” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
Το δυσάρεστο νέο για το κλείσιμό του ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, Μαρίζα Κουζέλη, με μια συγκινητική – αποχαιρετιστήρια ανάρτηση στα social media.
Η ανάρτηση – ανακοίνωση για το κλείσιμο του “Γιασεμί”
“«Γιασεμί», το ταξίδι συνεχίζεται!
Οι κύκλοι όταν κλείνουν είναι πράγμα δύσκολο!
Κι ο δικός μας ο κύκλος με το μυρωδάτο όνομα «Γιασεμί» άνοιξε πριν ακριβώς 16 χρόνια.
Ήταν Μεγάλο Σάββατο του 2009, απόγευμα στις έξι, λίγο πριν αρχίσει να βραδιάζει. Το Άγιο Φως ανέβαινε για το Μετόχι, ο Γιάννης ο Κούκλης μ’ έστειλε μ’ ένα φαναράκι να το φέρω. Άναψε ένα ψηλό κερί, έκανε το σταυρό πάνω από την πόρτα και μου είπε: Καλορίζικο…
Έτσι άρχισαν όλα!
Με φως που έλαμψε προς στιγμήν και που δεν σταμάτησε να οδηγεί τις επιλογές μας επί 16 όμορφα χρόνια. Το Γιασεμί δεν ήταν μόνο η μικρή του ιστορία. Ούτε μόνο οι νοστιμιές της κουζίνας μας, που οι περισσότερες είχαν πηγή τα κιτάπια και τα λόγια της γιαγιάς μου. Ούτε και ήταν μόνο τα αρώματα των ροφημάτων μας. Ήταν κάτι πέρα από εμάς. Ήταν και παραμένει ο κόσμος που το αγάπησε. Ήταν οι μουσικοί που έντυσαν με νότες και ήχους αυτή την ιστορία, αυτό το ταξίδι. Ήταν οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί μας. Ήταν τα απολαυστικά πρωινά στα σκαλάκια της Μνησικλέους. Ήταν τα χαλαρωτικά μεσημέρια, όταν χάιδευε ο ήλιος τα πρόσωπα της μεγάλης μας παρέας. Ήταν τα βράδια που η ψυχή μας χουζούρευε απολαμβάνοντας από το πιάνο ήχους Χατζηδακικούς. Μουσικές κλασσικές και μουσικές σύγχρονες, νότες που σκάλωναν στους τοίχους μπερδεμένες συχνά με τα ηχηρά και αλλεπάλληλα «τικ» των διαττόντων σπιθών καθώς τα φλεγόμενα ξύλα στο τζάκι μας ταξίδευαν σε χορούς κυκλωτικούς, σε παραλίες τις εφηβείας μας. 31/3/2025 Δευτέρα ξημερώματα, κοντεύει Πάσχα.
Με ευγνωμοσύνη αγκαλιάζουμε απόψε τα μαξιλάρια όπου νωχελικά πάνω τους ακουμπήσατε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.
Ο Νίκος ο Δημητροκάλης σηκώνει το πιάνο στο άδειο «Γιασεμί» κι ανοίγουμε πανιά για νέες θάλασσες, νέα λιμάνια.
Στο @yiasemi.cottage , της οδού Ηρακλειδών 7 θα πάρουμε μια ανάσα. Εκεί η αγάπη και η εμπειρία μας στο φαγητό που δημιουργεί συναισθήματα, γεμίζει τα ράφια ενός delicatessen. Το Γιασεμί σηματοδότησε «κάτι» τα τελευταία χρόνια στη ζωή και την ιστορία της Πλάκας. Γι αυτό και σύντομα, χάριν του νόστου και της νοστιμιάς, αλλά κυρίως χάρη στην αγάπη σας, θα επανέλθει.
Εις το επανιδείν!
Μαρίζα Κουζέλη
της οικογένειας του «Γιασεμί»,
των φίλων και των συνεργατών”.