Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες. Ζητούν συνάντηση με τον Τσίπρα
Νέα μπλόκα και συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι αγρότες, που ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ένταση επικράτησε στον χώρο της ΔΕΘ, όταν επιχείρησαν να μπουν στον χώρο (Vids)
- 02 Φεβρουαρίου 2017 22:56
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αγροτικά μπλόκα στο νομό Λάρισας, όπου τα τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μια εβδομάδα.
Το κεντρικό μπλόκο παραμένει στον κόμβο της Νίκαιας, με τρακτέρ και αγρότες από Λάρισα – Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Στο σημείο οι αγρότες προχωρούν καθημερινά σε κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από 16:00 έως 18:00, ενώ επ’ αόριστον και όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένει κλειστό το ρεύμα προς την Αθήνα.
Οι αγρότες του μπλόκου σχεδιάζουν νέες μορφές κινητοποιήσεων με αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας την Παρασκευή.
Στα πλαίσια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του μπλόκου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ώστε να υπάρξει συντονισμός της δράσης των αγροτών.
Εκτός όμως από το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν «στρατοπεδεύσει» και σε άλλα σημεία, όπως στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, δημιουργώντας περιφερειακά μπλόκα.
Επίσης, αγροτικό μπλόκο, παραμένει στο κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να υλοποιούν τις αποφάσεις τους και να προχωρούν σε τρίωρο πλέον καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00.
Ένα νέο μπλόκο έχει στηθεί στην περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στο κόμβο της Ραχούλας, όπου οι αγρότες απέκλεισαν σήμερα Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων από τις 15:00 μέχρι τις 17:00.
Επίσης οι αγρότες των Φαρσάλων που έχουν βγάλει και αυτοί τα τρακτέρ τους στο δρόμο, προχώρησαν σήμερα για πρώτη φορά σε δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Τρακτέρ επίσης, βρίσκονται στους κόμβους του Πλατυκάμπου και της Γυρτώνης.
Οι αγρότες που συντονίζονταν σε αυτά τα δύο σημεία βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων, ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στο κόμβο της Γυρτώνης, με προοπτική να στήσουν κεντρικό μπλόκο στα Τέμπη, ή όχι.
Νωρίτερα, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε αγροτοκτηνοτρόφους και αστυνομικούς.
Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, ενώ διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο.
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι αγρότες με τα τρακτέρ αναχώρησαν από το κέντρο της πόλης με προορισμό τον κόμβοι Δερβενίου.
Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου
Έκκληση προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να προσέλθουν σε διάλογο είτε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είτε στο υπουργείο, για τα αιτήματα που προβάλλουν, απηύθυνε, εγκαινιάζοντας τη 10η Zootechnia στη ΔΕΘ, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τις προοπτικές της αγροτοκτηνοτροφίας.
“Πραγματικά θέλω να τους καλέσω για μια ακόμη φορά σε διάλογο, είτε αυτός μπορεί να γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε στο υπουργείο” είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: “Να ακούσουμε την αιτιολόγηση τους πάνω στα αιτήματα που υπάρχουν”.
“Δυο κουβέντες μόνο να πω για αυτά που εμφανίζονται ως αιτήματα”, είπε ο υπουργός και συνέχισε: “Παλέψαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμη και μνημονιακές δεσμεύσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό”.
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στη δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποπληρωμή χρωστούμενων από το 2008, φτάνοντας σε ένα ποσό – ρεκόρ 3,7 δισ., που όπως είπε, αν υπολογιστούν και τα χρήματα από τα πλεόνασμα που δόθηκαν στους συνταξιούχους αγρότες, το ποσό που κατευθύνθηκε στον αγροτικό χώρο ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις θεσμικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα καθυστερήσεων πληρωμής για τα νωπά και ευπαθή προϊόντα, που έφταναν να εξοφλούνται ακόμη με επιταγές ανοιχτής ημερομηνίας. “Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί αυτές αποτελούν εργαλείο παραγωγής και ότι στη μάχη κατά των “ελληνοποιήσεων” προϊόντων προερχόμενων από άλλες χώρες θα ριχθούν μηχανήματα σκαναρίσματος, που θα εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στις εισόδους της χώρας.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προκηρύσσονται αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., ευρώ και υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. “Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων, τομή στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης”, είπε ο υπουργός.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)