Κοινωνική κατοικία: Φορέας διαμεσολάβησης μεταξύ ιδιοκτητών και υποψήφιων ενοικιαστών
Διαμεσολάβηση για τουλάχιστον 5 χρόνια κατά την οποία ο φορέας θα βελτιώνει, ανακαινίζει και αναβαθμίζει τα διαμερίσματα, τα οποία μετέπειτα θα διαθέτει στην αγορά σε τιμές προσιτές.
- 21 Δεκεμβρίου 2021 08:35
Μετά από την πρώτη στο είδος της επιστημονική μελέτη τα τελευταία 30 χρόνια για την κατοικία στη Θεσσαλονίκη, 11 δήμοι της προχώρησαν στη δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε/ΑΟΤΑ.
Η κίνηση για την δημιουργία ενός τέτοιου φορέα αποτελεί παράγωγο των αποτελεσμάτων της μελέτης που έγινε πάνω στο θέμα της κατοικίας το οποίο ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ζήτημα της αξιοπρεπούς κατοικίας σε ικανοποιητικές τιμές, με τα χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία του μεγάλου προβλήματος στο θέμα της κατοικίας είναι ένας συνδυασμός της παλαιότητας των κτιρίων στην πόλη με την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα αναβαθμίσουν ώστε να διατεθούν στην αγορά.
Άλλος ένας παράγοντας είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή, τα οποία κάνουν τις τιμές των ενοικίων αρκετά δυσπρόσιτες για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον το 60% των ενοικιαστών ξοδεύουν πάνω από το μισό των εισοδημάτων τους στα έξοδα στέγασης.
Επίσης, η αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στην πόλη, μια πληθυσμιακή ομάδα που επιζητά συνήθως προσιτά ενοίκια, εντατικοποιεί το πρόβλημα της κατοικίας ακόμα παραπάνω.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τουλάχιστον το 5% της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης, πληθυσμός ο οποίος αποτελείται κυρίως από δικαιούχους επιδομάτων στέγασης, άτομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από φοιτητές που δικαιούνται επίδομα στέγασης και πρόσφυγες.
Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό των άδειων κατοικιών στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη φτάνει το 23% ενώ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης φτάνει έως και το 28%.
Ο φορέας που δημιουργήθηκε μετά από αυτή την μελέτη, θα αναλαμβάνει να διαμεσολαβεί μεταξύ των ιδιοκτητών των ακινήτων και των υποψήφιων ενοικιαστών με την καινοτόμα προσέγγιση της διαχείρισης των ακινήτων για τουλάχιστον 5 χρόνια κατά την οποία ο φορέας θα βελτιώνει, ανακαινίζει και αναβαθμίζει τα διαμερίσματα τα οποία μετέπειτα θα διαθέτει στην αγορά σε τιμές που θα αποφασίσει ο ίδιος ο φορέας ώστε να είναι προσιτές.
Η δημιουργία αυτού του φορέα θα επικεντρώνεται από το νέο έτος στο πρόβλημα της αστεγίας και τις υψηλές τιμές ενοικίων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια κάτι που κάνει την ενοικίαση κατοικίας κάτι δυσπρόσιτο για αρκετό κόσμο, όχι μόνο των αδύναμων οικονομικά τάξεων αλλά πλέον και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Η τακτική που θα ακολουθηθεί σύμφωνα με τον φορέα είναι η αξιοποίηση των κατοικιών και κτιριακών υποδομών της Θεσσαλονίκης που δεν χρησιμοποιούνται, συνήθως επειδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν προς ενοικίαση, επανεντάσσοντάς τα στην αγορά μέσω της βοήθειας που θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες αναβαθμίζοντάς τα με έξοδα του φορέα.
Μετά την στελέχωση του φορέα με το κατάλληλο δυναμικό στις αρχές του έτους θα του ανατεθεί μελέτη για τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται στην Θεσσαλονίκη σε περιοχές με πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Επίσης, θα τεθεί αργότερα σε λειτουργία πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το project οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή ακόμα και πολίτες που έχουν να προτείνουν κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο που δεν χρησιμοποιείται.
Σε επόμενο στάδιο θα επισκέπτεται το ακίνητο μηχανικός και νομικός για την αξιολόγηση του και αργότερα ο φορέας θα προχωράει σε διαχείριση, αναβάθμιση και διάθεση του ακινήτου στην αγορά.
Σημειωτέων ότι μετά το πέρας των 5 ετών η κατοικία θα επιστρέφεται αναβαθμισμένη στον ιδιοκτήτη χωρίς καμία επιβάρυνση ή υποχρέωση του ίδιου, κάτι το οποίο θα υπογράφεται στην αρχή της συνεργασίας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στην κατοικία θα “τρέξουν” οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων πιλοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προχωρήσει στην μετατροπή κατοικιών σε κοινωνική κατοικία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για την πόλη της Θεσσαλονίκης προβλέπεται η μετατροπή 30 κατοικιών και για την πόλη των Αθηνών η μετατροπή 70 κατοικιών από το πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις