ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΑΡΣΙΣ προκαταλήψεων

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΑΡΣΙΣ προκαταλήψεων

Μια πρωτότυπη και βιωματική δράση ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες τα οποία φιλοξενούνται στην ΑΡΣΙΣ Αλεξανδρούπολης

Ένα αγοράκι 2,5 χρονών από την Συρία βρίσκεται ξαφνικά μόνο του σε μια ξένη χώρα, την Ελλάδα. Ένα κοριτσάκι 3 χρόνων νομίζει ότι η μητέρα του το εγκατέλειψε και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με το περιβάλλον που το φιλοξενεί.

Η δομή φροντίδας ΑΡΣΙΣ Αλεξανδρούπολης-Κοινωνικής Οργάνωσης Νέων φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 5-13 ετών από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ (Κούρδοι). Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τα 13 παιδιά που φιλοξενούνται στην ΑΡΣΙΣ Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκαν το Europe Direct Κομοτηνής την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενα από τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους παιδαγωγούς και τον διαπολιτισμικό μεσολαβητή της δομής. Στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας Δ+, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και η ΜΚΟ «System@G», πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη και βιωματική δράση ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με τα ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες τα οποία φιλοξενούνται στην ΑΡΣΙΣ Αλεξανδρούπολης.

 

Σχέσης φιλίας με την τοπική κοινωνία

Η Ερμιόνη Σταμάτη Κοινωνική Λειτουργός της δομής Φιλοξενίας και Φροντίδας για Ασυνόδευτα Παιδιά της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη μίλησε στο inagreece για τον ρόλο της Δράσης και το πώς εντάσσονται τα παιδιά στο νέο προσωρινό τους περιβάλλον. Συνολικά, έχουν φιλοξενήσει 47 παιδιά κι έχουν επανενώσει τα 34 από αυτά με τις οικογένειές του. «Σκοπός μας είναι η ανεύρεση του οικογενειακού περιβάλλοντος των παιδιών και σ’ όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η επανένωση να αμβλύνουμε την αίσθηση αποχωρισμού από τους γονείς και να διασφαλίσουμε κάθε τους δικαίωμα, όπως είναι η πρόσβασή τους στην υγεία». Οι μικροί φιλοξενούμενοι εμβολιάζονται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και την ψυχαγωγία. Οι φιλοξενούμενοι της Αλεξανδρούπολης βρίσκουν φροντίδα αλλά και αγάπη κι αυτό αποτυπώνεται στο χαμόγελό τους και τον τρόπο που συμμετέχουν στο παιχνίδι με τους εθελοντές του Europe Direct. Ζωγραφίζουν, κάνουν κολλάζ, παίζουν με μπαλόνια και χορεύουν με την ψυχή τους σαν μέλη μιας πολύ μεγάλης πολυπολιτισμικής οικογένειας.
«Τα παιδιά είναι χαρούμενα, κοινωνικοποιημένα, ενταγμένα στον κοινωνικό ιστό, πηγαίνουν στο σχολείο, έχουν τους συμμαθητές τους, αναπτύσσουν σχέσεις με μέλη της τοπικής κοινότητας, κάνουν στίβο, συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα κάθε απόγευμα πραγματοποιούνται στη δομή φιλοξενίας ομάδες δημιουργικής απασχόλησης στις οποίες συμμετέχουν ενίοτε και παιδιά της τοπικής κοινότητας. Για παράδειγμα, ενδέχεται να παρακολουθήσουν μια ταινία στην σινεώρα της Κυριακής, να καλέσουν τους συμμαθητές τους για να τους κεράσουν ποπ κορν αλλά και να συζητήσουν για την ταινία. Έχουμε επίσης την ομάδα του κουκλοθεάτρου που είναι μεικτή» περιέγραψε η κ. Σταμάτη εξηγώντας ότι έχουν την στήριξη της κοινωνίας της Αλεξανδρούπολης. Έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, σε ωδεία και σε άλλες καλλιτεχνικές δράσεις.

 

Αίτημα ασύλου

Η διαδρομή μέχρι την επανένωση περιλαμβάνει ένα πλούσιο και αξιόλογο πρόγραμμα φροντίδας και στήριξης των παιδιών παράλληλα όμως με την καθημερινότητά τους οι συνεργάτες του ΑΡΣΙΣ δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει η περίπτωση τριών αδελφών που βρίσκονται περίπου έναν χρόνο στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίζονται οι προσπάθειες επανένωσης. Η κ. Σταμάτη εξήγησε ποια είναι η διαδικασία. «Το παιδί αιτείται άσυλο, γίνεται εξερχόμενο αίτημα από το Γραφείο Δουβλίνου της Ελλάδας στο αντίστοιχο Γραφείο, για παράδειγμα της Γερμανίας, όπου βρίσκεται η μητέρα. Σε περίπτωση όμως που απορριφθεί το αίτημα της μητέρας η διαδικασία αυτή καθυστερεί, γι’ αυτό και τα παιδιά βρίσκονται έναν χρόνο εδώ».
Ανάμεσα στα παιδιά είναι και αδέλφια ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τ’ αδέλφια ενώνονται στην πορεία κατά τη διάρκεια της επανένωσης με τους γονείς. Η ομάδα της ΑΡΣΙΣ επικοινωνεί με τα παιδιά στην μητρική τους γλώσσα αλλά γρήγορα μαθαίνουν ελληνικά. Η κ. Σταμάτη σημείωσε ότι έτυχε να μην έχουν διερμηνείς για τα Γιαζίντι αλλά τα συγκεκριμένα παιδιά έμαθαν ελληνικά σε δύο εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ και της Συρίας είναι στόχος διωγμών και εθνοκάθαρσης από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Συρίας (ΙSIS) λόγω θρησκείας.

 

Η επόμενη μέρα και η υπόσχεση

Η διαμονή στην Αλεξανδρούπολη ξεκινάει σαν λύση ανάγκης αλλά εξελίσσεται σε μια εξαιρετική σχέση ανάμεσα στα παιδιά και το προσωπικό. Η κ. Σταμάτη σημείωσε ότι έχουν καθημερινή επικοινωνία μέσω skype με τα παιδιά από την συνένωσή τους με τις οικογένειές τους κι έπειτα. «Κάποια παιδιά μας έχουν πει ότι θα έρθουν το καλοκαίρι για διακοπές ενώ ορισμένα κορίτσια που ήταν στην ηλικία των 13 και 14 ετών μάς υποσχέθηκαν ότι στην Γερμανία όπου βρίσκονται θα γίνουν κάτι «μεγάλο» όπως οδοντίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ΑΡΣΙ για να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο που βοηθήθηκαν. Είναι σημαντικό γιατί είναι οι επόμενοι ευρωπαίοι πολίτες κι έχουν κρατήσει πολύ όμορφες εμπειρίες. Έχουν γίνει φίλοι μας και μάς μεταφέρουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Η ΑΡΣΙΣ είναι μια κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ασχολείται με νέους που υφίστανται κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Η έδρα της είναι στην Αθήνα, το πρώτο παράρτημα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως παράρτημά του.

 

Η πρωτοβουλία Δ+

Στη διάρκεια φιλοξενίας των παιδιών και των εκπαιδευτών στην Κομοτηνή έγινε παρουσίαση του σκοπού και της δράσης ΑΡΣΙ Αλεξανδρούπολης από την κ. Σταμάτη, ενώ προβλήθηκε και βίντεο που αφορά στην κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών. Μαζί με τους εκπαιδευτές συμμετείχαν στην δράση και οι φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που κάνουν την πρακτική τους άσκηση.
Η Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής εξήγησε ότι η εθνική πρωτοβουλία Δ+ ξεκίνησε τον Οκτώβρη και ολοκληρώνεται τον Μάρτη. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον συνάνθρωπο με βασικό θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξήγησε η κ. Σαλτσίδου ότι έγινε η συνεργασία με την ΑΡΣΙ. «Μαζί με τους εθελοντές του Europe Direct πραγματοποιήσαμε μια δράση αλληλεπίδρασης όπου τα παιδιά έγιναν παρατηρητές των εθελοντών κι αλληλογνωρίστηκαν. Μέσα από διάφορες ευφάνταστες δραστηριότητες και παιχνίδια μπήκαν στη θέση μας και εμείς στη δική τους σε μια προσπάθεια γνωριμίας με το ‘Άλλο, το Διαφορετικό’. Η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί στην αποδοχή αλλά και την ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία».
Το παιχνίδι ξεκίνησε μέσα από ερωτήσεις για τα συναισθήματα των ασυνόδευτων παιδιών το διάστημα που βρίσκονται στην Δομή κι ανάλογα έγιναν τα κολλάζ. Οι λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο ήταν η χαρά και η ελπίδα, θέματα που κυριάρχησαν και στα κολλάζ. Ταυτόχρονα έγινε γνωριμία ανάμεσα στους εθελοντές του Europe Direct και των ανθρώπων της ΑΡΣΙΣ.

Διαβάστε ακόμα: Μακόλεϊ Κρισάντους: Αποκάλυψη τώρα!

Πηγή: inagreece.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα