Κωνσταντίνος: “Η ιστορία θα κρίνει”

Κωνσταντίνος: “Η ιστορία θα κρίνει”

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε συνέντευξη του στο "Παρόν της Κυριακής" αναφέρεται στα γεγονότα του 1965 και απαντά στον Κ. Μητσοτάκη

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε συνέντευξη του στο Παρόν της Κυριακής αναφέρεται στα γεγονότα του 1965 με αφορμή τις απόψεις που κατέθεσε πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώσταντίνος Μητσοτάκης.

Για την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι “επέσπευσε ( ο τέως βασιλιάς) τη ρήξη ορκίζοντας το Νόβα πριν παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου και ότι δεν είχε προηγηθεί καμία συνεννόηση, ο Κωνσταντίνος αναφέρει ” ότι δεν υπήρξε ρήξη, αντιθέτως οι σχέσεις μας ήταν καλές. Σας παραπέμπω στα πρακτικά του Συμβουλίου του Στέμματος (2.9.1965) όπου υπάρχουν ξεκάθαρες, επανειλημμένες αναφορές του Παπανδρέου ότι παραιτήθη“.

Για τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι υπήρξε μυστική συμφωνία Γ. Παπανδρέου Π. Κανελλόπουλου και βασιλέα για ανατροπή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου και σχηματισμό της κυβέρνησης Παρασκευοπούλου, στην οποία ο Γ. Παπανδρέου παραχώρησε στον τότε βασιλέα ολόκληρη την κυβέρνηση, ο Κωνσταντίνος αναφέρει: ” Επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε ένταση και ουδεμία περίπτωση να διεξαχθούν εκλογές από την κυβέρνηση Στεφανόπουλου-γιατί ο ίδιος δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση- έκρινα με πρωτοβουλία μου ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να έρθουν σε συμφωνία οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές με ομόνοια. Κάθε όνομα υπουργού, υφυπουργού και γενικού γραμματέως καθορίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των Παπανδρέου-Κανελλόπουλου προτού έρθουν στο Τατόι για να υπογραφεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Πιστεύω ότι εάν η υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων είχε τελικά οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία της Ελλάδας, η δικτατορία

Για το ίδιο θέμα ο Κωνσταντίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση στο “Βήμα της Κυριακής”:

Πιστεύω απόλυτα ότι αυτή ήταν η πλέον ασφαλής και δημοκρατική λύση, απαραίτητη για την εκτόνωση της κατάστασης.Με τη θέση μου αυτή είχαν συμφωνήσει και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων τότε κομμάτων. Ήταν αναγκαίο να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, το ταχύτερο δυνατόν, διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηρεμία και ομόνοια.Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι ανοίγαμε το δρόμο στην επανεκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου. Ήμουν έτοιμος να αποδεχθώ το ενδεχόμενο αυτό και να σεβαστώ πρώτος εγώ την ετυμηγορία του λαού“.

Για την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι ο τότε πρόεδρος της ΕΔΑ Γ. Πασαλίδης εισηγήθηκε στο βασιλέα οικουμενική κυβέρνηση την οποία εδέχθη, ο Κωνσταντίνος αναφέρει: ” Όλοι πρότειναν, μεταξύ άλλων, να προβούμε σε σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο δε Πασαλίδης το πρότεινε ως μόνη λύση. Εδέχθην εφόσον όλοι ήταν σύμφωνοι, και τους κάλεσα το ίδιο απόγευμα προκειμένου να προχωρήσουμε στο σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης. Δυστυχώς ο Παπανδρέου δεν προσήλθε, παρόλο που είχε προτείνει και δεχθεί τη λύση αυτή“.

Ο Κωνσταντίνος τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Κανελλόπουλου πρότεινε αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και εφαρμογή του νόμου περι κατάστασης πολιορκίας, προτάσεις τις οποίες απέρριψε κατηγορηματικα.

Για την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι εάν δεν είχε πεθάνει ο Παύλος δεν θα είχε υπάρξει ρήξη του Γεωργίου Παπανδρέου με το θρόνο, ο Κωνσταντίνος δήλωσε ότι  ” Ο Βασιλιάς Παύλος ήταν ιδιαίτερα αυστηρός έναντι οιασδήποτε ένδειξης συνωμοσίας στο στράτευμα, όπως το απέδειξε στην υπόθεση του ΙΔΕΑ. Είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος δεν θα συναινούσε στο αίτημα του Γεωργίου Παπανδρέου να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη εκκρεμούσε ανακριτική έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του γιου του σε φερόμενη τότε συνωμοσία εντός του στρατεύματος“.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Μητσοτάκης τον βοήθησε ή τον παραπλάνησε ότι είχε την πλειοψηφία για μια άλλη κυβέρνηση από την Ένωση Κέντρου, ο Κωνσταντίνος αναφέρει ότι: “Ο κ. Μητσοτάκης την εποχή εκείνη πίστευε ότι θα ήτο ο διάδοχος στην ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου. Η εμφάνιση όμως του Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησε νέες ανακατατάξεις. Ως ένας εκ των πρωταγωνιστών- όπως ο ίδιος δήλωσε- της πολιτικής κρίσης του 1965 έκανε τις επιλογές του, για τις οποίες θα τον κρίνει η ιστορία”.

Ο Κωνσταντίνος εκτιμά ότι η επιλογή του Ηλία Τσιριμώκου ήταν η ενδεδειγμένη και ότι εάν είχε λάβει ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν πιο θετική και πιο ομαλή.

Για το 1965 ο Κωνσταντίνος επαναλαμβάνει “δύο ήταν τα λάθη που έκανα. Πρώτον δεν έπρεπε να είχα στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό, και δεύτερον θα έπρεπε να είχα καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να τον πείσω να μην παραιτηθεί. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον δικλίδες που προφυλάσσουν τη Δημοκρατία και που επιτρέπουν στην ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει τα καίρια και τρέχοντα προβλήματα διαφορετικής φύσεως σε κλίμα ομαλό. Την ανάλυση όλων αυτών των γεγονότων θα την καταθέσω εν καιρώ,σε βιβλίο πλέον”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα