Κόντρες πάνω απ’ τα καμένα

Κόντρες πάνω απ’ τα καμένα
Πολιτική κοκορομαχία στη σκιά της καταστροφής

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο την απόδοση ευθυνών για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο την απόδοση ευθυνών για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά την επίσκεψή του στην Πάρνηθα, δήλωσε ότι είναι ώρα συστράτευσης και όχι κριτικής και απόδοσης ευθυνών. ” Στις πυρκαγιές δεν χωράει λαϊκισμός και μικροκομματική εκμετάλλευση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και συστράτευση. Έχουμε καιρό για την κριτική. Τώρα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Από το μοντέλο Χαλκιδικής, του πρωθυπουργού και του κυρίου Πολύδωρα, περάσαμε στο μοντέλο Πάρνηθας του κυρίου Σουφλιά. Να αφήσουν τα μοντέλα και να κοιτάξουν τη δουλειά τους”, απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος περιόδευσε στο δάσος του Σέιχ Σου, μαζί με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. 

“Δεν υπήρχε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης. Ήταν όλοι τους απόντες και ανεπαρκείς. Δεν είχαν ούτε σχέδια, ούτε μέσα, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό”, τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία “αποψιλώθηκε με εκδικητικές κομματικές διώξεις” και ότι επί τρία χρόνια εκκρεμούν διαδικασίες προμήθειας πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων.

Συνεχίζεται πάντως η γαλάζια σιωπή για το σκάνδαλο με τις επεμβάσεις βουλευτών στην στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Βεβαίως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αλλά ώρα συλλογικής προσπάθειας για τον έλεγχο των εστιών φωτιάς και για την προστασία των δασών-όσων μας απέμειναν- αλλά σε κάθε περίπτωση οι υπέυθυνοι πρέπει να βρεθούν και όχι να ξεχαστεί το θέμα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη. Και όταν μιλάμε για απόδοση ευθυνών, εννοούμε φυσικά και τις πολιτικές ευθύνες, για τις οποίες, ως συνήθως, γίνεται προσπάθεια να θαφτούν κάτω από τις στάχτες.

Σύσκεψη για τις πυρκαγιές στη Χαριλάου Τρικούπη

Σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη για τις πυρκαγιές με επίκεντρο την ανάληψη δράσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής βοήθειας στις δυνάμεις πρόληψης, πυρόσβεσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να συσταθούν δύο επιτροπές υπό την εποπτεία του Νίκου Αθανασάκη.

Η πρώτη με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών και θα προτείνει τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο του κόμματος και το κόμμα συνολικά. Στην Επιτροπή αυτή, εκτός του κ. Βενιζέλου μετέχουν οι Φώφη Γεννηματά, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Νίκος Σαλαγιάννης.

Η δεύτερη Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα εισηγηθεί τρόπους δραστηριοποίησης των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλευρό των δυνάμεων της πολιτείας. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν οδηγίες που θα σταλούν στις οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Τις καμένες εκτάσεις στο Γράμμο της Καστοριάς επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τους βουλευτές Χάρη Καστανίδη και Φίλιππο Πετσάλνικο. Σε δηλώσεις του ο κ. Καστανίδης ευχήθηκε “ο φετινός όλεθρος να μετασχηματιστεί σε μια βαθύτατη επιθυμία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν και να αποκτήσουμε ένα ριζικά αποτελεσματικό, για το μέλλον, εθνικό σχέδιο”.

Την ανάγκη να συνδράμουν τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Γράμμο επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος. “Εμείς δεν ζητούμε τα εναέρια μέσα, απλά, για να τελειώσει γρηγορότερα μια φωτιά για να μην καεί το χωράφι μας ή μια αγροικία, ζητούμε και γι’ αυτό τον επιπρόσθετο λόγο: λόγω των ναρκοπεδίων και των πυρομαχικών είναι απαγορευτική, πολλές φορές οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης από εδάφους”, τόνισε.

Παπαρήγα: “Άμεση καταβολή αποζημιώσεων”

Την πλήρη αποζημίωση των πυρόπληκτων αγροτών της Αιγιάλειας, το πάγωμα των δανείων που έχουν ήδη πάρει, την χορήγηση νέων με χαμηλά επιτόκια και μακροπρόθεσμη εξόφλησή τους, ζήτησε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο της πόλης του Αιγίου. 

Μιλώντας για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την φωτιά, η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αποκατάσταση των ελαιώνων και της σταφιδοπαραγωγής διότι όπως πρόσθεσε μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα δέντρα περνούν πάρα πολλά χρόνια. 

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι η περιοχή απειλείται με ερήμωση.  Όσον αφορά την μεγάλη φωτιά η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι “η καταστροφή οφείλεται στο αποτυχημένο επιχειρησιακό σχέδιο” και συμπλήρωσε ότι «οι ευθύνες ανήκουν ολοκληρωτικά στον πολιτικό προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος και όχι στους πυροσβέστες που δίνουν καθημερινά μάχη». 

Τέλος, πρόσθεσε ότι “ο καβγάς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κρύβει τα ουσιαστικά προβλήματα” ενώ σημείωσε ότι «αυτή η καταστροφή είναι μια ‘θαυμάσια ευκαιρία’ για τα μεγάλα κόμματα να προωθήσουν την νέα αγροτική πολιτική”. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

   


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα