Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος
Ευαγγελισμός. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Δεκαπέντε νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας. Άλλος ένας θάνατος καταγράφηκε ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 163.

Στους 163 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας ενώ τα κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου 24ώρου είναι 15 όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας. Από τα νέα κρούσματα τα 12 αφορούν σε γνωστές συρροές.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ένας νέος θάνατος που αφορά γυναίκα 46 χρόνων που κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης απο επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.834, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 (21,7%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.466 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο νοσοκομείο εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 22 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οι 9 (40,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχετικά με τους θανόντες συμπολίτες μας, 46 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η νόσος παραμένει εδώ και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ειδικά τώρα που έχουμε εισέλθει σε φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, μετά από μια περίοδο που εφαρμόστηκαν με σημαντικές θυσίες καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας. Όπως είπε η νόσος θα βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό και ότι η μείωση των κρουσμάτων εν γένει αλλά και των νοσηλειών δε σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε και ο κίνδυνος εξέλειπε.

Σχετικά με τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Covid-19, τις ευπαθείς ομάδες ο κ. Χατζηδημητρίου επικαλέσθηκε μελέτη από την οποία διαπιστώνεται ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος για τα μεγαλύτερα άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης. Στα σημεία αυτά φάνηκε ότι σ αυτές τις δομές η διασπορά του ιού μπορεί να είναι τάχιστη. Προκαλώντας υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα.

Η κυριότερη ομάδα συνανθρώπων μας που έχουν αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Επίσης εκτός από το κριτήριο της ηλικίας αυξημένο κίνδυνο έχουν και οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, με σοβαρές καρδιοπάθειες, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και χρόνιες νευρομυικές παθήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα