Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 21 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2663 κρούσματα και 147 θάνατοι.
- 06 Μαΐου 2020 18:06
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 21 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.663. Τα 11 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να φτάνει τους 147, οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς, 8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών και το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 82 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Το 55,5% των κρουσμάτων αφορά άνδρες ενώ τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του Covid19 με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας. Περισσότερα από 1200 δείγματα εξετάσθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες και είναι όλα αρνητικά.
Σχετικά με τη φιλολογία για τους θανάτους, ο καθηγητής ανέφερε ότι ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από τον COVID, είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής, σε οιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε να καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός του ECDC και του ΠΟΥ για τα κρούσματα είναι πως οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, θεωρείται περίπτωση της νόσου.
Στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια τις οποίες έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας. Εκεί σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη δηλαδή να αναρρώσω από τον ιό, να έχω αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά να πεθάνω από κάτι άλλο. Αυτό είναι το επιστημονικά ορθό γιατί ο θάνατος είναι πολύ-παραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος συντελεστής που να λέει τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού.
“Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι “από” COVID-19 ο θάνατος, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους και θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια ψεύτικα καλύτερη εικόνα για την χώρα μας και φυσικά δεν θα τηρούσαμε και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα δεν υπήρξε υποεκτίμηση του φαινομένου, αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης θανάτων του EuroMOMO παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμένων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από τον νέο ιό. Άρα μεγάλο μέρος της αύξησης αποδίδεται στον COVID, παρ’ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Αντισώματα
Μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού αναδεικνύεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, σημείωσε ο καθηγητής. Τα αντισώματα που στοχεύουν σε «ευάλωτες θέσεις» σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων. Ένα τέτοιο αντίσωμα που «εξουδετερώνει» τη μολυσματικότητα ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα τα λεγόμενα μονοκλωνικό αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη η και σε θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μια χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.