Κορονοϊός: Αρνητικά όλα τα δείγματα στο Δροσερό Ξάνθης – Ξέφρενοι πανηγυρισμοί
Παραμένουν ωστόσο σε επιφυλακή οι Αρχές στην περιοχή και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους υφιστάμενους περιορισμούς.
- 14 Απριλίου 2020 19:48
Την κρισιμότητα της εβδομάδας που διανύουμε επισήμανε για ακόμη μία φορά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό την Τρίτη (14/04) και επίσης για ακόμη μία φορά τόνισε ότι φέτος δεν επιτρέπονται μετακινήσεις πολιτών σε συγγενείς και φίλους για τον εορτασμό της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην ανάγκη αρκετών ειδικά αυτές τις ημέρες να μεταβούν σε κοιμητήρια για να προσευχηθούν για τους αγαπημένους τους, ωστόσο υπενθύμισε πως ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις που έχουν προβλεφθεί για όλους τους χώρους λατρείας. Ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή, όπως είπε, «όσο δύσκολο και αν είναι όσο δύσκολο και αν ακούγεται τα κοιμητήρια σε όλη την χώρα θα μείνουν κλειστά».
Πρόσθετα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από την μία το μεσημέρι και έως τις 7 το απόγευμα, δηλαδή μόνο για έξι ώρες.
Αρνητικά και τα 326 δείγματα από το Δροσερό Ξάνθης
Στα αμιγώς επιχειρησιακά ζητήματα, ο Υφυπουργός ανέφερε, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την Ξάνθη, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 326 δείγματα σε τρία διαφορετικά εργαστήρια και είναι όλα αρνητικά, όπως αρνητικά βγήκαν και τα 15 δείγματα του προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
Αυτό ωστόσο δήλωσε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι Αρχές να παραμείνουν σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθώς η Ξάνθη, η Μύκη και η ευρύτερη περιοχή έχει πολύ υψηλά επιδημιολογικά φορτία και κάλεσε όλους τους κατοίκους και μέχρι τις 27 Απριλίου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν στα σπίτια τους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ υπό προϋποθέσεις
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και με σκοπό την βελτιστοποίηση των παροχών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες από μακριά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, υλοποιεί μία νέα διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ, μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου και courier. Πρόκειται για ένα βήμα που συμπληρώνει τις υπηρεσίες που υλοποιούνται ήδη από το gov.gr και αφορά συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες.
Η ίδια Υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης παρέχεται και για πιστοποιητικά που απαιτούν υποβολή δικαιολογητικών εφόσον ο πολίτης τα αποστείλει ηλεκτρονικά. Τονίζεται ότι η παράδοση των εγγράφων και πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται στις διευθύνσεις που θα δηλώνουν οι πολίτες χωρίς την παραμικρή χρέωση.
Επιπλέον για επείγοντα αιτήματα, που απαιτούν την συνυποβολή δικαιολογητικών που δεν μπορούν να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο από τον αιτούντα, θα παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής τους από την οικία του πολίτη μετά από τηλεφωνική εντολή στο ΚΕΠ. Η τηλεφωνική αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό είναι εφοδιασμένο με την απαραίτητη συμβολαιογραφική πληρεξούσια επιστολή ή με άλλη νόμιμη εξουσιοδότηση.
Ο επείγον χαρακτήρας αξιολογείται από τον προϊστάμενο του κάθε ΚΕΠ και πρέπει να τηρούνται τουλάχιστον μία από τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το αίτημα να αφορά στην κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης η οποία προέκυψε μετά την έκδοση της ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020,
β) το αίτημα να αφορά επείγουσα οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη και
γ) το αίτημα να αφορά οποιαδήποτε άμεση και ανελαστική προθεσμία.
Χρηματοδότηση επιστημονικής μελέτης για τον κορονοϊό
Πρόσθετα, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στην χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εμβληματικής δράσης για επιδημιολογική μελέτη του SARS–COV 2, στην Ελλάδα. Στην μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο «Παστέρ» και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κορονοϊό, στην χώρα. Αντικείμενο της μελέτης Covid-19 GR είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-COV 2, στην Ελλάδα.
Μέσω της έρευνας αυτής επιδιώκεται η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσιολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την λοίμωξη από τον ιό SARS-COV 2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση, εκδήλωση αλλά και βαρύτητα της νόσου και τέλος η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας της βιομοριακής διαγνωστικής επιστήμης των υπολογιστών.
Αναστολή λειτουργίας σε τρεις Λαϊκές Αγορές
Κλείνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων δημόσιας υγείας αναστέλλεται η λειτουργία τριών Λαϊκών Αγορών και συγκεκριμένα της οδού Θεοτόκη στον Πειραιά, του Ορχομενού και του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων.
Συστηματικοί παραμένουν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα για άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 32 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 9 στην Αττική, 7 στην Κεντρική Μακεδονία, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στη Θεσσαλία, 2 στη Θεσσαλονίκη και 2 στην Κρήτη.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 16 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 289 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 181 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Επίσης, σημειώθηκαν 801 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.
Συγκεκριμένα, 228 στην Αττική, 118 στο Βόρειο Αιγαίο, 57 στη Στερεά Ελλάδα, 55 στη Θεσσαλονίκη, 53 στην Πελοπόννησο, 52 στη Δυτική Ελλάδα, 52 στην Κρήτη, 52 στα Ιόνια Νησιά, 34 στην Κεντρική Μακεδονία, 30 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στη Θεσσαλία, 28 στο Νότιο Αιγαίο, 8 στην Ήπειρο και 6 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 38.672 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.