Κορονοϊός: Διευρύνεται η διασπορά – Αυξάνονται οι νέες εστίες της επιδημίας
Ψύχραιμη εξακολουθεί να είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη γεωγραφική επέκταση του κορονοϊού. Όμως οι επιδημιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εικόνα που θα έχουμε σε μία εβδομάδα από σήμερα.
- 03 Αυγούστου 2020 06:13
Σε 16 διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες -αριθμός ρεκόρ- εντοπίστηκαν νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η κατάσταση εξακολουθεί να θεωρείται διαχειρίσιμη, όμως αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός επέκτασης σε μία εβδομάδα μπορεί να υπάρξει σημαντική επιδείνωση.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 75, εκ των οποίων μόνο τα 9 ήταν εισαγόμενα (4 στις πύλες εισόδου και 5 που επιβεβαιώθηκαν μετά).
Από τα υπόλοιπα:
- 19 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης
- 15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 4 από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
- 13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, 11 από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος,
- 4 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων
- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης
- 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
- 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4662 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Τα 1 με 2 κρούσματα σε διαφορετικές περιοχές είναι αυτά που δημιουργούν την ανησυχία. Για παράδειγμα το 1 κρούσμα στην Αρκαδία δεν μπορεί να μην προκαλεί υποψίες ότι σχετίζεται με κάποια επαφή πολίτη με κρούσμα είτε σε άλλο νομό είτε με εισερχόμενο ασθενή στην εν λόγω περιοχή.
Επίσης αν και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα σοβαρά περιστατικά, χθες ανακοινώθηκε ότι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (83.3% άνδρες), σημειώνοντας αύξηση. Αναλογικά με τα νέα περιστατικά που από την αρχή του Ιουλίου μέχρι σήμερα είναι λίγα, τα πιο σοβαρά είναι λίγα. Κι αυτό αποτελεί το απόλυτα θετικό γεγονός. Όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Ηλία Μόσιαλου, ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστεί αύξηση νέων κρουσμάτων και σημαντική διασπορά, λόγω της χαλαρότητας που επικράτησε μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων και γιατί πλέον γίνονται περισσότερα τεστ.
Τα καλά νέα σημειώνει είναι ο πολύ μικρός αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. “Φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προσέχουν. Αν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πολύ περισσότερο θα είναι πιο εύκολη και η διασπορά στις ευάλωτες ομάδες. Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι όπως συνηθίζουν διάφοροι)”, αναφέρει ο καθηγητής
“Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία). Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών”, συμπληρώνει κ. Μόσιαλος.