Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό μετά το αλαλούμ με την 4η δόση – LIVE εικόνα
Ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο υπουργείο Υγείας. Σε σύγχυση οι πολίτες για την δεύτερη αναμνηστική δόση.
- 30 Ιουνίου 2022 18:00
Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιείται αυτήν την ώρα για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας.
Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 γίνεται από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η έκτακτη ενημέρωση έρχεται την ώρα που οι πολίτες τελούν σε πλήρη σύγχυση για την 4η δόση του εμβολίου, καθώς το άνοιγμα της πλατφόρμας συνοδεύτηκε από αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων.
Δείτε LIVE εικόνα:
Μαγιορκίνης: Ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την 4η δόση
«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την πορεία της πανδημίας και δεν βλέπουμε καμία ιδιαίτερη αύξηση στις ΜΕΘ» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζοντας την άποψη ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση τον Σεμπτέμβριο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι «η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε αποκλιμάκωση»
Μιλώντας για το θέμα της αναγκαιότητας της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να το κάνουν. Όσο για τον γενικό πληθυσμό «δεν είναι μεγάλο το όφελος από την τέταρτη δόση».
Με δεδομένο ότι ο γενικός πληθυσμός παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις διαφορετικές ανακοινώσεις των λοιμωξιολόγων για την αναγκαιότητα η μη της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ο καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας αποκάλυψε ότι γύρω στους 3.000 πολίτες την ημέρα πηγαίνουν (σ.σ. στα εμβολιαστικά κέντρα) να εμβολιαστούν με τέταρτη δόση.
Απαντώντας για το εάν ο ίδιος θα κάνει την τέταρτη δόση δήλωσε ότι εφόσον δεν έχει πρόβλημα υγείας δεν θα το κάνει ενώ θα αλλάξει άποψη σε περίπτωση που διαφοροποιηθεί η σύσταση από την Επιτροπή Ειδικών.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πισωγύρισμα συνιστώντας στο κόσμο να την χρησιμοποιεί ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στο χώρο στον οποίο κινείται.
Πλεύρης: Δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού
Τη διαβεβαίωση ότι δε θα ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού, ούτε τοπικού χαρακτήρα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ σημείωσε ότι και από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον ιό.
Όπως είπε, όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της.
«Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξηγώντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες, σχολίασε ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.
Επανέλαβε δε ότι αυτή τη στιγμή «τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», επισήμανε ο κ. Πλεύρης και τόνισε ότι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου, δήλωσε ότι τα μοντέλα που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του, δε δείχνουν τέτοια νούμερα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.
«Θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ένα από αυτά τα μέτρα είναι ο εμβολιασμός. «Έχουμε κρούσματα σε επίπεδο Νοεμβρίου και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 90% στον ευάλωτο πληθυσμό και στο 75% στον ενήλικο πληθυσμό», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά έχουν λιγότερη προστασία ως προς τη μόλυνση στις τελευταίες παραλλαγές.
«Για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες υπάρχει ισχυρή σύσταση να πάνε να το κάνουν. Αυτός που κινδυνεύει πρέπει να εμβολιαστεί. Η Επιτροπή έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30-59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν αντιεμβολιαστές υγειονομικοί έξω από το σπίτι του, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι αυτοί που δεν εμβολιάζονται, δεν πρέπει να εργάζονται δε θα πρέπει να υπηρετούν στο ΕΣΥ και ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή. «Από τον Φεβρουάριο οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο υπουργείο και έχουν κλειστή την πλαϊνή είσοδο. Υπάρχει το δικαίωμα διαμαρτυρίας. Ωστόσο ενώ ήξεραν ότι είμαι καθ’ οδόν για το υπουργείο, πήγαν στο σπίτι μου κι έμειναν μια ώρα. Σε ποιον διαμαρτύρονταν; Στον 7χρονο γιο μου; Χθες όταν έφευγα από το σπίτι, με ρώτησε ο γιος μου “μπαμπά θα έρθουν και σήμερα; Θεωρώ πιο έντιμο έναν προπηλακισμό δικό μου, παρά να πάνε στην οικογένεια μου. Για αποφάσεις δικές μου να την πληρώνουν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου;», επισήμανε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις