Κορονοϊός: Επανεξετάζει η επιτροπή τον οδικό χάρτη για άρση μέτρων

Κορονοϊός: Επανεξετάζει η επιτροπή τον οδικό χάρτη για άρση μέτρων
Έλεγχος για πιστοποιητικό εμβολιασμού Eurokinissi

Θεσμοθετείται η αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ από τις 15 Απριλίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι δε διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον οδικό χάρτη χαλάρωσης μέτρων

Όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναστέλλεται και επίσημα πλέον το πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλλονταν στους πολίτες άνω των 60 ετών και οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Η θεσμοθέτηση της αναστολής του προστίμου γίνεται μέσω τροπολογίας η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, είχε αναφέρει ότι “Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό συνδυάζεται σε ένα βαθμό και με τη διάθεση της Κυβέρνησης να αναστείλει και τους ελέγχους για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για τους πολίτες που θα επισκέπτονται τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση, την περίοδο του Πάσχα ή λίγο αργότερα.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η παραπάνω άρση μέτρου είναι μια ακόμη κίνηση στο μέτωπο της χαλάρωσης των περιορισμών που έχουν ληφθεί σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού. Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει και θα επανεξετάσει το οδικό χάρτη προ της απελευθέρωση των μέτρων που ήδη της έχει κοινοποίηση η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε και πρόσφατα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε αναφέρει “Όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι, στο σύνολό τους και θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού”

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Μάλιστα η Κυβέρνηση θα ήθελε ιδανικά στις 18 Απριλίου να έχει ανασταλεί η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωση ελέγχου στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, όμως κι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Φρένο στις διαθέσεις για περαιτέρω άρση φαίνεται να βάζουν οι νέες νοσηλείες λόγω κορονοϊού μέσα στο Μάρτιο, η διατήρηση του αριθμού των διασωληνώσεων αλλά και του αριθμού των νεκρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι συνολικές νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά περίπου 23% σε μια βδομάδα.

Ειδικότερα το διάστημα 21-28 Μαρτίου οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 2.933, ενώ μια βδομάδα πριν ήταν 2.394. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 49 νεκρούς, ενώ οι διασωληνωμένοι βρέθηκαν πάνω από 350 και φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν καθηλωθεί σ’ αυτά τα επίπεδα εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνοντας μάλιστα μικρή άνοδο. Ήδη μόνο μια στις τρεις κλίνες ΜΕΘ covid είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα