Κορονοϊός: Ερευνάται στην Ελλάδα θεραπεία από πλάσμα αίματος
Ξεκινά και στη χώρα μας η μελέτη για χορήγηση αντισωμάτων κορονοϊού στα πιο σοβαρά περιστατικά. Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα και ποιοι θα πάρουν μέρος.
- 14 Απριλίου 2020 06:05
Στο αίμα ασθενών που ανάρρωσαν από κορονοϊό μπορεί να βρίσκεται η ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού σε άτομα που νοσούν βαριά από τον ίδιο ιό. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν την προοπτική «μετάγγισης» πλάσματος αίματος το οποίο φέρει τα αντισώματα, ως θεραπεία σε ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
Μάλιστα όπως ανέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».
Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί, με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην Πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντική. «Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία πλασμαφαίρεσης έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Εμβόλια
Η επικέντρωση στη θεραπεία φαίνεται να προάγεται έναντι της πρόληψης καθώς παρά τις όποιες αισιόδοξες αναφορές, ένα εμβόλιο χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να κυκλοφορήσει και να είναι έτοιμο για χρήση. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 60 διαφορετικά εμβόλια που δοκιμάζονται σε αυτό που ονομάζουμε προκλινική φάση και τουλάχιστον 3 έως 5, που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσης Ι, δηλαδή ξεκινά η διαδικασία δοκιμής σε ανθρώπους.
Σχετικά με τα όσα έχουν αναφερθεί για επικείμενη ανακοίνωση εμβολίου έτοιμο για χρήση αμέσως μετά το καλοκαίρι το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κ. Τσιόδρας επεισημαίνει ότι «είναι νομίζω πολύ αρχικές οι παρατηρήσεις και έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα επιστημονικά. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πετυχημένο εμβόλιο, θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αλλά φαντάζομαι ότι είναι μέσα σε αυτές τις 60 και πλέον προσπάθειες, οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή».
Προσπάθειες γίνονται ήδη στην Αυστραλία, με εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, στην Αμερική και φυσικά και στην Ευρώπη.
«Φυσικά και μια στρατηγική του «εμβολιάζω πρώτα αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή», είναι μια στρατηγική η οποία έχει νόημα και αφορά στη δυνατότητα του συστήματος υγείας να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην καταρρακώνεται όπως είδαμε σε κάποιες χώρες. Θεωρώ ότι παρόμοιες στρατηγικές, όσο περισσότερο βλέπουμε μελέτες εμβολίων, θα υιοθετούνται και από άλλες χώρες» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.