Κορονοϊός: Φορητός βιοαισθητήρας τον ανιχνεύει σε ανθρώπους και ζώα
Σε Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας της Βαρκελώνης αναπτύσσουν βιοαισθητήρα για άμεση ανίχνευση του κορονοϊού, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
- 29 Σεπτεμβρίου 2020 20:11
Στο Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας της Βαρκελώνης, η καθηγήτρια Λάουρα Λεσούγκα και η ομάδα της αναπτύσσουν έναν βιοαισθητήρα για την γρήγορη ανίχνευση του κορονοϊού: “Είναι μια συσκευή στην οποία βάζουμε δείγμα σάλιου, θα περιμένουμε λίγα λεπτά και θα μαθαίνουμε αν έχουμε κολλήσει τον ιό ή όχι και την ποσότητα του ιικού φορτίου που φέρνει ο εξεταζόμενος”.
Τα τεστ μπορούν να γίνουν χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς λειτουργεί όμως αυτή η συσκευή; Ένα βιολογικό δείγμα είναι τοποθετημένο στα ευαίσθητα στο φως τσιπ που παγιδεύουν τον ιό. Όπως αναφέρει το euronews, η παγίδα υγρού που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας λειτουργεί ως δόλωμα για την πρωτεΐνη S του κορονοϊού. Οι ερευνητές βάζουν ανενεργά στοιχεία SARS CoV-2 στον βιοαισθητήρα. Ακτίνες φωτός που είναι ενσωματωμένες στο τσιπ συλλαμβάνουν την παρουσία και την ποσότητα ιών στο δείγμα.
Αυτό το ευρωπαϊκό πρότζεκτ ονομάζεται CoNVat και έχει προϋπολογισμό 2,54 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την έρευνα και την καινοτομία και από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Το διετές πρότζεκτ έχει ως εταίρους εξειδικευμένα κέντρα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανίχνευση του συγκεκριμένου κορονοϊού, αλλά θα βοηθήσει στο να μην υπάρξουν νέες πανδημίες. Ο ερευνητής και βιολόγος Ζορντί Σέρα-Κόμπο συμμετέχει στο πρότζεκτ. Μελετά στα Πυρηναία ζώα που έχουν ιούς. Οι νυχτερίδες μπορεί να έχουν μέχρι και 3.000 κορονοϊούς: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τύπους κορονοϊών που υπάρχουν σ’ αυτούς τους πληθυσμούς νυχτερίδων για να μπορέσουμε να βρούμε ποιος μπορεί να περάσει από το ένα είδος σε κάποιο άλλο, όχι απευθείας σε μας, αλλά μέσα από ενδιάμεσα είδη”.
Σήμερα το γενετικό υλικό των νυχτερίδων εξετάζεται με τεχνικές PCR στο εργαστήριο. Τον επόμενο χρόνο, οι συγκεκριμένοι βιο-αισθητήρες θα μας επιτρέπουν να πάρουμε δείγματα επί τόπου από τα συγκεκριμένα ζώα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά. Οι Γάλλοι εταίροι του πρότζεκτ προσφέρουν το βιολογικό υλικό για τη συσκευή, ενώ οι Ιταλοί κάνει τις κλινικές δοκιμές: “Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να ενσωματώνουμε αυτή την τεχνολογία σε δοχεία που θα είναι φορητά. Η συσκευή θα συνδέεται με μια άλλη κινητή συσκευή ή τάμπλετ και θα έχουμε τα αποτελέσματα μέσα σε 10 λεπτά”, αναφέρει η Μαρία Σολέρ, ερευνήτρια στο πρότζεκτ. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2020.