Κορονοϊός: Οδηγός επιβίωσης για γιορτινές κλήσεις με συγγενείς μέσω Zoom

Κορονοϊός: Οδηγός επιβίωσης για γιορτινές κλήσεις με συγγενείς μέσω Zoom
Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν μέσω Zoom shutterstock

Έχεις "αλλεργία" στα κουραστικά zoom με συγγενείς και στις αμήχανες παύσεις απέναντι σε έναν υπολογιστή; Υπάρχει λύση.

Ναι, το έχουμε εμπεδώσει πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με όλα τα προηγούμενα. Στο χέρι μας είναι όμως να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να τιμήσουμε, με τα απαραίτητα μέτρα, τις γιορτινές ημέρες αλλά και να μπούμε στο κλίμα των εορτών.

Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα μείνουν μόνοι στο σπίτι, μακριά από φίλους και οικογένεια, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία του κορονοϊού να μην “καταλαβαίνει” από γιορτές και Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση η ιντερνετική επαφή δεν συγκρίνεται με τη διαπροσωπική, ωστόσο φέτος θα κάνουμε την εξαίρεση και μπορούμε να “έρθουμε κοντά” με δεκάδες φίλους και συγγενείς, μέσω του διαδικτύου.

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για ένα πετυχημένο διαδυκτιακό γιορτινό call, χωρίς αμήχανες σιωπές και βαρετές συζητήσεις.

Φτιάξε ένα “δωμάτιο για Zoom” στο σπίτι σου

Ένα θετικό σε αυτή τη δύσκολη για όλους κατάσταση είναι πως δεν χρειάζεται να καθαρίσεις το σπίτι σου για τους επισκέπτες. Ό,τι φαίνεται στην οθόνη είναι η εικόνα που παίρνουν οι συνομιλητές από το σπίτι μας. Συνεπώς, μπορείς να δημιουργήσεις ένα εξιδανικευμένο -και εντελώς ψευδές- πλάνο από τη ζωή σου στο σπίτι: για παράδειγμα μπορείς να περιλάβεις το μοναδικό φυτό του σπιτιού στο background.

Βρες κανόνες επικοινωνίας για να μην δημιουργείται “χάος”

Όταν βρίσκονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε μία κλήση Zoom, είτε προκαλείται μία παράνοια όπου ακούγονται πολλές φωνές και δεν ξεχωρίζεις ποιος λέει τι, είτε υπάρχουν οδυνηρές σιωπές.

Ενδεχομένως θα ήταν βοηθητικό να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς: για παράδειγμα, ο host μπορεί να πάρει πρώτος το λόγο για να πει πχ τα νέα των τελευταίων μηνών και στη συνέχεια δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο και πάει λέγοντας. Έτσι όλοι θα καταφέρουν να μιλήσουν αλλά και να ακουστούν.

Μην μιλάς μόνο για τον εαυτό σου

Δεδομένης της κατάστασης και της πλήξης που υπάρχει, ίσως να είναι χρήσιμο και πιο ενδιαφέρον να συζητείται και κάτι άλλο πέραν από τους εαυτούς μας. Μπορεί να έχεις να μοιραστείς μία αστεία ιστορία που διάβασες ή μία ταινία που είδες και ήταν άξια σχολιασμού..

Πρόσθεσε στην κλήση κάποιον από Ταϊβάν ή τη Νέα Ζηλανδία

Οκέι, δεν έχουμε όλοι φίλους από αυτά τα μέρη, αλλά στην περίπτωση που γνωρίζεις κάποιον που για κάποιον λόγο βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην Ταϊβάν ή τη Νέα Ζηλανδία θα ήταν ενδιαφέρον να τον συμπεριλάβεις στην κλήση για να σου μεταφέρει την εικόνα πώς είναι σε αυτή την περίοδο να ζει σαν να μην υπάρχει κορονοϊός.

Βρες κάτι σημαντικό που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που η συνομιλία “δεν τραβάει”

Η απόδραση από συνομιλίες zoom είναι σίγουρα μία πρόκληση. Δικαιολογίες του τύπου “Με πέτυχες στο τρέξιμο” ή “Πρέπει να φύγω για να προλάβω το μετρό” τώρα είναι άκυρες μιας και όλοι βρισκόμαστε στο σπίτι και δεν μπορούμε να πάμε κάπου. Εάν όμως όλοι είμαστε τυπικοί και ευγενικοί, τότε δυστυχώς η κλήση δεν θα τελειώσει ποτέ. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα βοηθούσε όταν ξεκινάς την κλήση να λες μία ατάκα του στυλ “Σε μία ώρα θα κλείσω για να μιλήσω με άλλους συγγενείς/φίλους” ή “Δεν θα κάτσω πολύ γιατί πρέπει να μαγειρέψω”. Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα σε γλιτώσει από μία αμήχανη κατάσταση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα