Κορονοϊός: Προς lockdown το Ρέθυμνο – Στο “κόκκινο” οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης

Κορονοϊός: Προς lockdown το Ρέθυμνο – Στο “κόκκινο” οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Επιβολή μέτρων στην Κρήτη Eurokinissi

Η Κρήτη έχει δαπανήσει, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, το 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος που μπορεί να αναπτύξει.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Κρήτη, μετά την “έκρηξη” που παρατηρείται στα κρούσματα της νέας μετάλλαξης, με τους ειδικούς να εισηγούνται την επιβολή περιοριστικών μέτρων τοπικού lockdown στο Ρέθυμνο.

Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά παραμένουν στο «κόκκινο», καθώς από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίσηκαν στην Κρήτη, δηλαδή πάνω από το 10%, ενώ το ΕΣΥ στην Κρήτη και τα περισσότερα νοσοκομεία του νησιού φτάνουν σιγά σιγά στα όριά τους.

Την ίδια στιγμή ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως παρόλο που πάρθηκαν μέτρα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού – Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο συγκεκριμένα, η Κρήτη έχει δαπανήσει το 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος που μπορεί να αναπτύξει και τόνισε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει χρήση πλήρους ισχύος του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.

“Επομένως, η Κρήτη μπορεί να νοσηλεύει ακόμα και 30-40 ακόμα ασθενείς με κορονοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή, πέρα από τους 27 που έχει αυτή τη στιγμή διασωληνωμένους”, πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για μια δραματική έκκληση, “υπό την έννοια ότι εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορωνοϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, πχ για τροχαία, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς, ό,τι κι αν συμβεί. Επομένως, οι φιλοξενούμενοί μας και οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το ΕΣΥ στην Κρήτη έχει έτσι οργανωθεί αυτή τη στιγμή, που μπορεί να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οποιονδήποτε”.

Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί ο κ. Τζανάκης απάντησε πως αυτό θα συμβεί “προσέχοντας, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι”, ενώ απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, να προσέχουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα