Κορονοϊός: Σε αγχωμένο αγώνα δρόμου για την ανοσία η κυβέρνηση
Τη συντήρηση της αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών της επιδημίας κορονοϊού, με αστοχίες στους εμβολιασμούς αλλά και με καθυστερημένα μέτρα επιτήρησης, επιδιώκει η Πολιτεία.
- 31 Μαΐου 2021 06:14
Για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι λιγότεροι από 500, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω κορονοϊού, είναι σημαντικά μειωμένες κοντα στις 30. Την ίδια ώρα και τα νέα κρούσματα ήταν λιγότερα από 1000, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην εξέλιξη των εμβολιασμών. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρηθεί αυτή η εικόνα προωθώντας τους εμβολιασμούς, αλλά με ένα τρόπο που προδίδει άγχος.
Αν και μέχρι πρόσφατα οι ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιάζονταν ενέπιπταν στην προτεραιοποίηση που έχει υποδείξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, διαπιστώσαμε την Παρασκευή μια αιφνίδια διάθεση εμβολίων της Johnson & Johnson σε ηλικίες από 18 και άνω. Η δυνατότητα για αυτές τις ηλικίες υπήρχε εδώ κι αρκετές ημέρες για τα άτομα που ήθελαν να εμβολιαστούν σε μεγάλα νησιά, όμως ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι και από την ηπειρωτική χώρα σε εμβολιαστικά κέντρα εκτός νησιών μπορούσαν να εμβολιαστούν νεαρά άτομα.
Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών έδινε δικαίωμα και για εμβολιασμούς και με το εμβόλιο της Pfizer. Εκτιμάται ότι η δυνατότητα αυτή δόθηκε λόγω του σημαντικού αριθμού ακυρώσεων για το εν λόγω εμβόλιο, είτε αυτό αφορούσε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.
Με δεδομένη λοιπόν την επάρκεια σε χιλιάδες δόσεις εμβολίων, η Κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς προηγουμένη ενημέρωση, το άνοιγμα της πλατφόρμας για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμών σε νέους που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να εμβολιαστούν.
Διοχετεύοντας τα εμβόλια αυτά, επιτυγχάνεται αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών, κάτι που βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες της χώρας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Φυσικά αυτό δε μειώνει την επικινδυνότητα από τη διασπορά του ιού, όμως αναχαιτίζει την υποχώρηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο των εμβολιασμών και ενισχύει το τοίχος ανοσίας το οποίο ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.
Είναι γεγονός ότι οι ημερήσιοι εμβολιασμοί είναι της τάξης των 95 χιλιάδων ενώ το ζητούμενο είναι να είμαστε πάνω από 110 χιλιάδες. Επίσης ενώ οι εμβολιασμοί με δεύτερη δόση θα έπρεπε να σημειώνουν σημαντική άνοδο, αυτό δε συμβαίνει. Η διάθεση των εμβολίων που “περισσεύουν” αποτελεί μία καλή λύση.
Επιδημιολογική εικόνα
Σχετικά με τα στοιχεία της επιδημίας κορονοϊού, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει βελτίωση καθώς χθες είχαμε μετά από 3 και πλέον μήνες λιγότερους από 500 διασωληνωμένους και κάτω από 1000 νέα κρούσματα. Επίσης οι νέες εισαγωγές ήταν κάτω από 200.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά, όμως η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των συνολικών τεστ που επιβεβαίωσαν κρούσματα ήταν χθες 30/5 στο 4,6%, δηλαδή υψηλότερο έναντι της προηγούμενης Κυριακής που ήταν 4,3%. Πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται να δούμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Επιδημιολογική Επιτήρηση
Πέρα από το αγχωμένο κυνήγι της Κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών, την Παρασκευή που πέρασε, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι “από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ενεργοποιούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας”.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.
Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.
Δεύτερον, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ημερη κυλιόμενη βάση.
Τρίτον, την ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Και τέλος, το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας, με τουλάχιστον μια δόση.
Τα στοιχεία αυτά -εκτός των εμβολίων- έπρεπε να δημοσιεύονται εδώ και μήνες, και ως news247.gr το είχαμε επισημάνει ήδη από τις 26 Νοεμβρίου 2020 κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος. Σίγουρα θα είχαμε προλάβει τις δραματικές επιπτώσεις από τη διασπορά του ιού και φυσικά δεν θα φαινόνταν ότι τα πάντα γίνονται τώρα προκειμένου να μη συνδυαστεί και πάλι το άνοιγμα του τουρισμού με ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα επιδημίας κορονοϊού.