Κορονοϊός: Στους 87 οι νεκροί στην Ελλάδα – 71 νέα κρούσματα
Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 87 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 1955 κρούσματα.
- 09 Απριλίου 2020 18:05
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 71 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1955. Επίσης ανακοίνωσε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 86. Ακόμη ένας νεκρός προσμετρήθηκε τις επόμενες ώρες ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 87.
Από τα κρούσματα τα 518 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αυτή τη στιγμή από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται, οι 79 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Σχετικά με τους θανάτους, οι 23 αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Σχετικά με τις θεραπείες που δίνονται η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε συγκεκριμένες οδηγίες για τις θεραπείες κορονοϊού οι οποίες δίνονται στα βαριά περιστατικά και αφορούν σε συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων που αποτελούν νοσοκομειακά ήδη.
Επίσης ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τεστ αντισωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του πληθυσμού. Μάλιστα έχουν ήδη δοκιμαστεί κάποια και θεωρεί ότι στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν αρκετές επιλογές με ακόμη πιο αξιόπιστα τεστ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Ο καθηγητής επανήλθε και στο θέμα της χρήσης μασκών, αναφέροντας ότι η επιτροπή ακολουθεί την τοποθέτηση της Τετάρτης για τη χρήση σε περιπτώσεις συγχρωτισμού για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού χωρίς να θεωρείται επιβεβλημένη και χωρίς τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα να δικαιολογούν τη γενικευμένη χρήση.
Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τη χρησιμότητα των γαντιών. Μάλιστα τόνισε ότι έχει γίνει συνηθισμένη η χρήση γαντιών από λάτεξ, ενώ δεν έχει αποδειχτεί η ωφέλειά τους. Η χρήση σημείωσε μπορεί να είναι μάταιη, ενώ τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για παρατεταμένη χρήση και δεν έχουν αντοχή. Επίσης τονίζεται ότι ο ιός μολύνει τα γάντια όπως τα χέρια.