Κορονοϊός: Το “εκρηκτικό κοκτέιλ” και κατά πόσο μπορεί να μεταστραφεί η αυξητική πορεία

Κορονοϊός: Το “εκρηκτικό κοκτέιλ” και κατά πόσο μπορεί να μεταστραφεί η αυξητική πορεία
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, εν μέσω πανδημίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τρομάζουν οι επιπτώσεις από την καλοκαιρινή χαλάρωση. Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ημερών που εντείνει την ήδη μεγάλη ανησυχία των ειδικών.

Φόβους για μια ακόμη επιδημιολογική κρίση και ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο εκφράζουν οι επιστήμονες με τα κρούσματα κορονοϊού να εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο” και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να παραμένουν ανεμβολίαστο.

Με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου να πραγματοποιείται την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, η μετάλλαξη “Δέλτα” φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, με τις προβλέψεις να γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, καθώς σε λίγες εβδομάδες θα βρει πρόσφορο έδαφος με το άνοιγμα των σχολείων, την αλλαγή του καιρού και τους συνωστισμούς σε εσωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως ο συνδυασμός της νυχτερινής διασκέδασης λόγω του καλοκαιριού και των εορτασμών λόγω του Δεκαπενταύγουστου δημιουργεί ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ”, ενώ έκανε λόγο για “συμφωνία κυρίων” και παράλληλα τόνισε πως “δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πρώτον αν δεν εμβολιαστούμε και δεύτερον αν δεν ακολουθήσουμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα”.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να μεταστραφεί η αυξητική πορεία, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε πως “δε μπορεί άμεσα να μεταστραφεί. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από χθες μέχρι σήμερα χάσαμε δυο νέους ανθρώπους, στην ηλικία των 18 μέχρι 39 και την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε ανθρώπους σε αυτή την ηλικία και άλλοι δέκα έχουν διασωληνωθεί. Καθημερινώς χάνονται εικοσιπέντε άνθρωποι. Όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα μας άρεσε αν δεν εμβολιαστούμε. Το κράτος έχει φροντίσει να έχει τα εμβόλια. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επαναλειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Για το θέμα εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα