Κορονοϊός: Χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα παρά την άνοδο των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα παρά την άνοδο των κρουσμάτων
Sooc

Η κυβέρνηση δίνει σήμα για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία. Τι θα ισχύσει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα.

Παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπέρασαν τις 3000 ενώ και ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά είναι σταθερός, η κυβέρνηση προχωρά σε άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άμεσα θα ανακοινωθεί η αύξηση της πληρότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα αυτή βρίσκεται στο 65% αλλά μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις θα ανέβει στο 85%

Τα μεγάλα καταστήματα, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα κτλ θα έχουν πλέον το δικαίωμα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες την ίδια στιγμή στο χώρο τους αφού η σχετική αναλογικά κατεβαίνει στο 1 πελάτης ανά 2 τετραγωνικά (αντί για πέντε που ισχύει σήμερα). Σχετική μείωση της αναλογίας θα ισχύσει και στους χώρους παιδικής αναψυχής παρά το γεγονός ότι τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα.

Στα γήπεδα πλέον η πληρότητα στα ανοιχτά ανεβαίνει στο 90% ενώ στα κλειστά πάει στους 12.000 θεατές.

Δεν ξανακλείνει η οικονομία

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν όπως και σήμερα. Η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική ενώ θα συνίσταται η τήρηση των αποστάσεων τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, θα γίνει πάλι προσπάθεια να ενταθούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που αυτός βρίσκεται ακόμη πολύ χάμηλα. Αλλωστε, σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν και είχε καλέσει τους ανεμβολίαστους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

“Καμπανάκι” για τους εμβολιασμούς

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε σήμερα στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία και επιδίωξε να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού που φαίνεται να έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα. Ειδικότερα, είπε ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, στη μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι και όπως φαίνεται από το πληθυσμό που μπορεί αν εμβολιαστεί, δηλαδή άνω των 11 ετών, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε τους 3 στους 10. Την ίδια ώρα χρειάζεται και όσοι έχουν εμβολιαστεί αν προχωρήσουμε σταδιακά σε αναμνηστική δόση.

Και στο επίπεδο της τρίτης δόσης όμως έχει παρατηρηθεί μια σχετική απροθυμία κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω του ερχομού του χειμώνα και της επιδημίας της γρίπης.

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Ανησυχούμε όλοι γιατί ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Όσο κρυώνει ο καιρός και μένουμε μέσα αυξάνονται τα κρούσματα», δήλωσε.

Όπως ανέφερε η γιατρός που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «βλέπουμε (να νοσούν) κυρίως νέες ηλικίες γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ μικρότερα. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός».

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία την ίδια περίοδο, πέρυσι με φέτος η Ιωάννα Παυλοπούλου επισήμανε ότι τότε το στέλεχος ήταν διαφορετικό γιατί δεν είχε την ίδια μεταδοτικότητα με το στέλεχος Δέλτα.

«Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων της Πορτογαλίας, τη χαλαρότητα των μέτρων της Σουηδίας, την ποιότητα και τον αριθμό των ΜΕΘ της Γερμανίας και την εμβολιαστική κάλυψη των βαλκανικών χωρών. Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η παιδίατρος που βλέπει να κρούσματα από κορονοϊό να παραμένουν στη χώρα μας στα ύψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα