Κουφοντίνας: “Δικαιούμαι άδεια βάσει της πορείας μου από την παράδοσή μου μέχρι σήμερα”
Να μη γίνει δεκτή η ασκηθείσα από τον Εισαγγελέα προσφυγή κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΕΚΝ Κασσαβέτειας περί χορήγησης της αδείας εξόδου του ζητά ο Δημήτρης Κουφοντίνας με υπόμνημα που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.
- 09 Μαΐου 2019 21:32
Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να του χορηγηθεί τακτική άδεια παραθέτει ο Δημ. Κουφοντίνας που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, σε υπόμνημα προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.
Ο πολυισοβίτης της 17Ν υποστηρίζει ότι μία απορριπτική κρίση «είναι άδικη, αβάσιμη και αυθαίρετη, και δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο που να μπορεί να έχει σχέση με τον κρατούμενο και την προσωπικότητά του, καθώς και την προσωπική του διαδρομή από την παράδοσή του και μέχρι σήμερα (που είναι άλλωστε η περίοδος που ενδιαφέρει για την χορήγηση της άδειας)».
Αναφορικά με το βέτο του εισαγγελέα των φυλακών που παρέπεμψε την αίτηση αδείας στο δικαστικό συμβούλιο, υποστηρίζεται:
«Η τυχόν παραπομπή σε δηλώσεις του κρατούμενου που ενδεχομένως θεωρούνται ενοχλητικές δεν αρκεί για να θεμελιωθεί υποψία τέλεσης εγκλημάτων. Στην προκείμενη περίπτωση όμως οι δηλώσεις του έχουν ερμηνευθεί και με τρόπο άδικο».
Όσον αφορά σε φράσεις που επικαλείται το τελευταίο εναντίον του βούλευμα, όπως το «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» ο Δημ. Κουφοντίνας υποστηρίζει ότι «είναι φράση συνθήματος που επί πολλές δεκαετίες συνοδεύει κάθε κάλεσμα για διαμαρτυρία ενάντια σε αυθαίρετες στάσεις ή αποφάσεις , όπως τις εκλαμβάνουν οι πολίτες».
Αντίστοιχα, για τη φράση περί «του κόκκινου νήματος των αγώνων» πρόκειται για έκφραση που «σηματοδοτούσε την έναρξη της απεργίας πείνας, πριν ένα χρόνο και δεν μπορεί να θεωρείται ως κάλεσμα σε άσκηση βίας , καθώς η απεργία πείνας δεν συνιστά άσκηση βίας».
Παράλληλα, υποστηρίζει πως «ο χαρακτηρισμός του «πολιτικού κρατούμενου» είναι χαρακτηρισμός ευρείας χρήσης, ο οποίος αναφέρεται στα πολιτικά κίνητρα του καταδικασμένου, και ενυπάρχει και στην έννοια του «πολιτικού εγκλήματος», για το οποίο ευρεία συζήτηση υπάρχει στον νομικό κόσμο , ως προς την αποδοχή των υποκειμενικών ή αντικειμενικών κριτηρίων για την περί αυτού κρίση».
Τέλος, επισημαίνεται στο υπόμνημα ότι «καθ’ όλα αυτά τα χρόνια που κρίνονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα αιτήματα του κρατούμενου για άδεια ποτέ, κανένα εκ των προηγούμενων συμβουλίων και ούτε ποτέ οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που συμμετείχαν ως επόπτες σε αυτά, αμφισβήτησαν τυχόν την συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων για την χορήγηση της άδειας», υπογραμμίζοντας ότι η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τα Δικαστικά Συμβούλια που κλήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα του Δημ. Κουφοντίνα για άδεια.